open-navfaktor-logo
search
Novi ugovor
Uposlenim u komunalnoj privredi KS linearni mjesečni dodatak na plaću od 100 KM
Novi kolektivni ugovor za oko 4.500 radnika komunalne privrede u Kantonu Sarajevo (KS) danas su u ime Vlade Kantona i Sindikata komunalne privrede KS potpisali vršiteljica dužnosti premijera KS Darja Softić Kadenić i predsjednik Sindikata Ramiz Gušo, saopćila je kantonalna vlada.
02.03.2023. u 16:32
get url
text

Ovaj ugovor donosi novu odredbu po kojoj će uposleni u sektoru komunalne privrede, u toku ove godine dobiti linearni mjesečni dodatak na platu u iznosu od 100 KM.

Rezultat je ovo pregovora Vlade i Sindikata pokrenutih još u decembru prošle godine.

- U protekla dva mjeseca dogovorili smo tekst novog kolektivnog ugovora kojim smo zadovoljni i mi kao osnivači i radnici, odnosno Sindikat kao njihov predstavnik. Dogovorenim dodatkom na plaću od neto 100 KM za svakog uposlenog u ovom sektoru želimo stimulisati radnike s manjim plaćama, što procentualnim izmjenama ne bi mogli uraditi i zato ovo rješenje smatramo pravednijim prema svim uposlenicima - kazao je kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović.

Posebno je naglasio da će Vlada KS, kako je to i definisano Kolektivnim ugovorom, finansijski pomoći do 50 posto komunalnim preduzećima koja nisu u mogućnosti isplatiti ove dodatke na plaću u toku ove godine.

Iz Sindikata su izrazili zadovoljstvo zbog Kolektivnog ugovora te posebno zahvalili resornom ministru Hadžiahmetoviću i v.d. premijera Softić Kadenić za razumijevanje i napore koji su rezultirali finansijskom pomoći koja će ublažiti posljedice inflacije i porasta troškova života svih građana, pa tako i uposlenika ovog za Kanton Sarajevo posebno važnog privrednog sektora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.