open-navfaktor-logo
search
Više para za plaće
Upošljavanja u Vladi FBiH, po petero novouposlenih kod Katić, Delića, Isaka...
Bilans rada nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine su i nova upošljavanja, pa je rebalansom budžeta koji je usvojen i u Domu naroda predviđen novac i za plaće 29 novouposlenih na što su imali zamjerke federalni parlamentarci iz opozicije.
01.11.2023. u 21:07
get url
text

S tih 29 novouposlenih, za plaće zaposlenika u federalnim organima uprave, za njih ukupno 8.476 bit će potrebno 269,4 miliona KM, što predstavlja povećanje u odnosu na iznos budžeta Federacije BiH za 2023. godinu u iznosu od 0,3 miliona KM.

Broj zaposlenih povećan je za dva uposlenika u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Po petero novozaposlenih je u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova (Ramo Isak), Federalnom ministarstvu finansija (Toni Kraljević), Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija (Andrijana Katić) i Federalnom ministarstvu rada i socijalne politke (Adnan Delić).

U Federalnom ministarstvu izbjeglica i raseljenih osoba (Nerin Dizdar) je dvoje novozaposlenih i isto toliko u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije (Vedran Lakić) dok je u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove troje novozaposlenih.

- Ono što je meni zasmetalo jeste zašto se bježi od forme obrazloženja. Zar je toliko teško obrazložiti razlog za svakog novozaposlenog jer svako od njih košta porezne obveznike. Ubijeđen sam da svaku konvertibilnu marku treba opravdati. Bilo bi dobro da se objasni zapošljavanje jer mi smo u materijalu dobili jedan pasus u obrazloženju budžeta.

Bilo bi dobro da smo dobili od svakog ministarstva konkretno obrazloženje, o kojim koje profilima se radi, zbog čega je potrebno njihovo upošljavanje, njihov doprinos. To je praksa koja je normalna - kazao je Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

U obrazloženju povećanja troškova za isplatu plaća i naknada uposlenika u federalnim organima uprave u rebalansu budžeta se navodi kako je to "zbog ispunjenja zakonske obaveze isplate plaća i naknada dužnosnicima (zastupnici, ministri, savjetnici) šest mjeseci nakon prestanka njihovog mandata, ukoliko nemaju zasnovan radni odnos.

Zatim, nedostajuća sredstva zbog većeg broja delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine inicirano odlukom visokog predstavnika o povećanju broja delegata kao i planiraniranje dodatnih finansijskih sredstva za novozaposlene."

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.