open-navfaktor-logo
search
Narandžasti meteoalarm
Upozorenje Civilne zaštite KS: Odmah poduzeti mjere zaštite od jakog vjetra i padavina
S obzirom na to da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog jakog vjetra i obilnih padavina, Kantonalna uprave civilne zaštite upozorila je sva pravna i fizička lica da odmah poduzmi neophodne preventivne mjere zaštite.
09.02.2024. u 16:50
get url
text

VEZANI TEKST - Danas oblačno sa kišom, očekuju se jači udari vjetra

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za jak vjetar od 50 do 70 kilometara na sat, a na planinama i visoravnima do 90 kilometara na sat, i to od sutra od ponoći do nedjelje do 10 sati na području cijele Bosne i Hercegovine. Upozorenje je izdato i za obilne padavine za područje Hercegovine i jugozapad Bosne za period od subote u 15 sati do nedjelje do 21 sat, kojim može biti pogođeno i područje Kantona Sarajevo.

- Iz Kantonalne uprave civilne zaštite upozoravaju sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah  skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog vjetra i kišnih padavina (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene jake udare vjetra i kišne padavine) jer će se tako stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra i poplava, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve - navedeno je u saopćenju.

Posebno apeluju na firme koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi usljed jakog vjetra mogle pasti s krovova, skela i slično i time ugroziti sigurnost prolaznika.

- Također, apeluju sugrađanima da na svojim balkonima i druge otvorene prostore ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja.

Posebno apeluju na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi bile spremne kao snage prvog odgovora da reaguju na potencijalno moguće jake udare vjetra i obilnije kišne padavine na području svojih općina. - istaknuto je u saopćenju.

Iz Civilne zaštite KS su napomenuli da su svi dužni odmah, čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na broj telefona 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.