open-navfaktor-logo
search
Najavljene padavine
Upozorenje: Gdje su moguće bujične poplave od 23. do 25. septembra
Agencija za vodno područje rijeke Save upozorila je na mogućnost bujičnih poplava na slivovima rijeka Une, Sane, Gline, Korane, Bosne, Usore i Tinje.
22.09.2023. u 07:58
get url
text

Prognoza vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područja u Unsko-sanskom kantonu, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo za period od 23. do 25. septembra.

- S obzirom na to da su vodostaji trenutno u većim vodotocima niski, da je vegetacija još prisutna te da je tlo nezasićeno, očekuje se njihov umjeren rast. Ono što se prognozira pri ovakvim uvjetima su bujice, odnosno aktiviranje bujičnih vodotoka na navedenim slivovima - navode u Agenciji.

Pozvali su nadležne institucije da prate situaciju na terenu, da postupaju s ovlaštenjima te da se primjene mjere zaštite ljudi i materijalnih dobara.

Hidrološka prognoza za FBiH od 23. do 25. septembra (Izvor: Agencija za vodno područje rijeke Save)

Naglasili su da službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju zaštitne vodne objekte, da je opasno prilaziti obalama te da ih pravovremeno obavijestiti o mjerama samozaštite.

Nedim Sladić, bosanskohercegovački meteorolog, danas je na svom Facebook profilu objavio informaciju kakvo nas vrijeme očekuje u narednih nekoliko dana.

Kako je naveo, zbog izraženijeg utjecaja sistema niskog pritiska u Đenovi i tzv. upper forcing koja povlači mlazni tok prema jugu Mediterana, tokom predstojećeg vikenda širom Balkana očekuju se obilnije padavine.

- Obilje vlage se povlači na prednjem boku visinske termobaričke doline sa Mediterana i ispušta iznad jugoistočne Evrope u jugozapadnoj visinskoj struji. Obilnije padavine očekuju se u Krajini, zapadnim, jugozapadnim i jugoistočnim područjima Bosne, te u Hercegovini - naveo je Sladić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.