open-navfaktor-logo
search
Narednih dana
Upozorenje na obilne padavine i bujične poplave
Hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje na vremenske nepogode koje se očekuju večeras, tokom noći i sutra.
21.06.2020. u 12:07
get url
text

Kako je navedeno, danas i sutra očekuje se vrijeme s čestom pojavom kiše, pljuskova i lokalnih grmljavina. 

- Obilnije padavine očekujemo u nedjelju i ponedjeljak, kada može biti i bujičnih poplava, u regionima intenzivnijih padavina - navedeno je u upozorenju. 

Precizirano je da se u nedjelju uvečer i u noći očekuju jače nestabilnosti na sjeveru s količinom padavina od 10 litara do 30 litara po metru kvadratnom, lokalno i 20 do 30 posto više.

U ponedjeljak se očekuje novih 20 do 35, lokalno i više do 70 litara po metru kvadratnom, što zbog zasićenosti tla, od jučerašnjih i padavina iz prethodnih dana, mogu prouzrokovati lokalne bujične poplave malih vodotoka u tim regionima. 

To se posebno odnosi na centralni pojas (Banja Luka-Doboj-Sarajevsko romanijska regija i Podrinje). 

U noći s ponedjeljka na utorak bit će još padavina na istoku uglavnom od 10 do 15 litara po metru kvadratnom, dok će od centralnih predjela na sjever i zapad prestati padavine, naveli su u prognozi iz Hidrometeorološkog zavoda RS, ističući da ukupna prognozirana količina padavina, zbog obilnijih padavina iz prethodnog perioda, uslovljava oprez. 

Zbog najavljenih vremenskih nepogoda, pripadnici civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banja Luka bit će u stanju pripravnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.