open-navfaktor-logo
search
Odbor za obnovu
Upozoreno na loše stanje Partizanskog groblja u Mostaru
Raif Dizdarević smatra kako se Grad Mostar ne može kandidirati za Evropsku prijestolnicu kulture s toliko zapuštenim nacionalnim spomenikom
13.07.2019. u 14:55
get url
text

Odbor za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomen groblja u Mostaru upozorio je u subotu na loše stanje tog nacionalnog spomenika te ustvrdio kako se Grad Mostar s tako zapuštenim Partizanskim grobljem ne može kandidirati za Evropsku prijestolnicu kulture. 

 Predsjednik Odbora Raif Dizdarević smatra kako se Grad Mostar ne može kandidirati za Evropsku prijestolnicu kulture s toliko zapuštenim nacionalnim spomenikom.

 - Grad Mostar se ne može kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture, a Partizansko groblje,  simbol antifašizma i velika povijesno-umjetnička vrijednost, ostaviti ovoliko zapuštenim. Sve je u korovu, sramota je prosto pogledati šta se događa sa spomenikom takvog značaja - istaknuo je Dizdarević koji također kaže kako su izloženi stalnoj opstrukciji.

 Ističe kako su se obraćali mostarskom gradonačelniku više puta s molbom da se spomenik obnovi te da su davali konkretne prijedloge da se organizira odbor Grada Mostara koji će stalno brinuti o tim aktivnostima, ali ni na jedan zahtjev nisu dobili odgovor.

 -Bilo je usputnih obećanja, ali ništa nije učinjeno - kazao je Dizdarević.

 Pored iznošenja stanja u kojem se nalazi Partizansko spomen groblje, na sastanku Odbora iznesene su i mjere koje se trebaju poduzeti u cilju njegove obnove i zaštite, te su doneseni zaključci za djelovanje u budućnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.