open-navfaktor-logo
search
Presuda pravosnažna
Uprava policije MUP-a TK: Korman mora biti vraćen na mjesto direktora, kako će nova vlast "riješiti" Ibrahimovića
Nakon što je Kantonalno pravobranilaštvo Tuzlanskog kantona povuklo žalbu na presudu Općinskog suda Tuzla, kojom se traži da smijenjeni direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman bude vraćen na tu poziciju, presuda je postala pravosnažna.
12.02.2021. u 12:27
get url
text

Obavijest o pravosnažnosti presude Vladi TK je dostavio Kormanov advokat Damir Alić, koji u obavijesti traži da se što hitnije provede prvi stav presude u kojem se nalaže da se Dževad Korman vrati na poziciju direktora Uprave policije MUP-a TK.

- Sada je na potezu ministar unutrašnjih poslova koji treba pokrenuti proceduru za povratak Kormana na poziciju direktora. Svako odugovlačanje može za sobom povući dodatne troškove jer svaki mjesec on gubi dio plaće i doprinosa na koje ima pravo, a tu su i eventualni sudski troškovi - rekao je nedavno za Faktor advokat Alić.

Naime, presudom koja je postala pravosnažna Korman ima pravo na nadoknadu razlike plaće te doprinose jer je smjenom sa pozicije direktora dobio i manju plaću. Izvršenje ovog dijela presude, uz sudske troškove, iznosi gotovo 11.000 KM, a sve će biti plaćeno novcem građana TK, odnosno ići će na teret budžeta.

Postavlja se pitanje šta će biti s aktuelnim direktorom Uprave policije MUP-a TK Safetom Ibrahimovićem jer je u presudi Općinskog suda Tuzla odbijen zahtjev da se njegovo imenovanje na poziciju proglasi nezakonitim.

Advokat Alić se na ovaj dio presude žalio, ali tumači da se Ibrahimović mora vratiti na radno mjesto koje je obavljao prije imenovanja za direktora, a tek onda može uslijediti povratak Kormana na tu poziciju.

- To je u biti "restitutio in integrum" ili povratak u pređašnje stanje. Ibrahimović može zatražiti sudsku zaštitu ukoliko smatra da je oštećen, kao što je to Korman učinio - naveo je Alić za Faktor.

Vlada TK na čelu s Kadrijom Hodžićem iz SDP-a donijela je zaključek u kojem od Pravobranilaštva TK traži da se ne žale na presudu, što znači da im odgovora povratak Kormana na poziciju. Kako će Ibrahimović biti maknut i hoće li on zbog toga tužiti Vladu TK, tek ćemo vidjeti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.