open-navfaktor-logo
search
Prikupljanje takse
Upravni odbor: Dramatična finansijska situacija, hitno naći rješenje ili slijedi gašenje BHRT-a
Upravni odbor BHRT-a je na današnjoj vanrednoj online sjednice razgovarao o dramatičnoj finansijskoj situaciji u toj medijskoj kući, saopćeno je.
08.01.2024. u 17:29
get url
text

VEZANI TEKST - Uposlenici očajni: Neka dođe finansijska inspekcija, menadžment BHRT-a prima plaću 5.000 KM, a radnik 600

- Upravni odbor s velikom zabrinutošću obavještava domaće vlasti, međunarodne organizacije i javnost da je BHRT došao do zida: ili će se žurno pronaći rješenje za stabilno finansiranje ovog javnog servisa ili će se on potpuno ugasiti - navodi se u saopćenju.

Upozoravaju da je danas osmi dan kako smo ušli u novu kalendarsku godinu a da ugovor o naplati RTV takse s JP Elektroprivreda BiH još nije potpisan.

- To znači da je BHRT ostao bez osnovnog prihoda, zaposleni bez plata, a ovaj javni emiter na nivou države, u cjelini je bez mogućnosti da plaća svoje obaveze. Razlog je opstrukcija RTRS-a i RTV Federacije BiH jer očito i dalje namjeravaju uzurpirati dio prihoda od takse, koji zakonom pripada BHRT-u i zadržati monopol nad raspolaganjem prikupljenih sredstava. I pored toga što su nezakonito na svom računu zadržali gotovo 20 miliona KM insistirajući da se prihod od naplaćene takse uplaćuje na njihov račun, RTVFBiH  želi da nastavi ovu praksu i u novom ugovoru o prikupljanju takse s Elektroprivredom BiH. Ovakva praksa prisutna je od 2017. godine - navedeno je u zaključku Upravnog odbora BHRT-a s čijim sadržajem želi da upozna vlasti i javnost. 

Upravni odbor podsjeća da je Zakon o javnom RTV sistemu precizno utvrdio da 50 posto uplaćenog prihoda pripada BHRT-u, a entitetskim emiterima po 25 posto. Osim toga, na osnovu Zakona i odluka upravljačkih tijela, taksu treba uplaćivati na jedinstven račun čiji je povjerilac i izvršilac BHRT.

Upravni odbor BHRT-a pruža punu podršku naporima menadžmenta da bude ispravljena nezakonitost koja vodi ovaj javni servis u nestanak. Upravni odbor je u više navrata upućivao  pozive vlastima da pronađu rješenje za trajno finansiranje i izlazak iz višegodišnje agonije u kojoj se BHRT našao prije jer pojedini subjekti ne poštuju zakone.

VEZANI TEKST - Alarmi upaljeni na BHRT-u: Nema novog ugovora o plaćanju RTV takse putem računa za struju, upitan daljnji rad

- Apeliramo vlastima da shvate da u ovom trenutku postoji samo jedno, a suštinski privremeno rješenje: da JP Elektroprivreda BiH sredstva od prikupljene RTV takse doznačuje na jedinstven račun BHRT-a koja će prihod raspodjeljivati u skladu sa Zakonom o javnom RTV sistemu. Vremena više nema, BiH bi uskoro mogla biti jedina zemlja bez javnog servisa, a država BiH bez osnivača i punopravne članice Unije evropskih javnih emitera (EBU) - zaključeno je na vanrednoj sjednici Upravnog odbora BHRT-a.

Ovaj odbor iskreno vjeruje u razumijevanje i spremnost domaćih vlasti da omogući BHRT-u nastavak misije javnog servisa koji pokriva cijelu Bosnu i Hercegovinu i jedini je pogled BiH u EU, navedeno je također.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.