open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Upravni odbor ZZOKS sutra odlučuje hoće li uposlenici JU Dom zdravlja KS dobiti jednokratnu pomoć od 1.080 KM
Da li će uposleni Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo dobiti jednokratnu novčanu pomoć, u visini od 1.080 KM, znat će se nakon sjednice Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo koja je zakazana za sutra - 14. oktobra.
13.10.2022. u 22:38
get url
text

Kazali su nam to iz Sindikata radnika u zdravstvu (SRZ) Kantona Sarajevo, Osnovna sindikalna organizacija (OSO) Javne ustanove Dom zdravlja (JUDZKS), navodeći kako se isplata jednokratne novčane pomoći uposlenima u JU Dom zdravlja KS nalazi na dnevnom redu sjednice pod tačkom 14.

VEZANI TEKST - U Sindikatu pitaju, Baltić šuti: Zašto ZZOKS mjesecima uskraćuje tranšu od 600.000 KM Domu zdravlja?

- Svi s nestrpljenjem čekamo šta će biti odlučeno na sjednici. To je ono što u ovom trenutku možemo reći – kaže Jasmin Avdović, predsjednik SRZKS OSO JUDZKS.

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, Osnovna sindikalna organizacija JU Dom zdravlja, još krajem augusta pismeno se obratio generalnom direktoru ove zdravstvene ustanove doc. dr. Abelu Baltiću s molbom da poslodavci radnicima isplate jednokratnu novčanu pomoć predviđenu Uredbom Vlade Federacije BiH iz jula ove godine u visini od 1.080 KM, a čiji je rok isplate 31. decembar 2022. godine.

No Baltić im je, prema riječima Avdovića, "odgovorio kako ustanova nema novca za to".

- Na jednom sastanku koji se nedavno održao Baltić nam je usmeno rekao kako ustanova nema novca, a s obzirom na to da se sastanak snimao, za šta postoji tonski zapis, to se smatralo zvaničnim ogovorom ustanove. Nakon toga Sindikat zdravstva Kantona Sarajevo obratio se Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, koji je finansijer svih javnih zdravstvenih ustanova u kantonu, s molbom da se radnicima isplati jednokratna novčana pomoć - objasnio je Avdović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.