open-navfaktor-logo
search
Vlada Kantona Sarajevo
Upražnjena pozicija ministra visokog obrazovanja KS: Niko neće "vruć krompir", hoće li se vratiti Krivić?
Melika Husić-Mehmedović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, podnijela je ostavku 8. jula 2021. godine, a do danas Vlada i "Trojka", koja čini vlast, nisu u javnost izašli sa novim prijedlogom, imenom osobe koja bi zamijenila ministricu u ostavci.
05.08.2021. u 14:08
get url
text

Kako Faktor nezvanično saznaje, vlast u Kantonu Sarajevo nema adekvatnu osobu za ovu poziciju, tačnije niko neće da uzme taj "vruć krompir" u ruke s obzirom na to da se najviše polemike povelo u vezi sa donošenjem zakona o visokom obrazovanju sa čijim se sadržajem nisu slagali ni članovi Vlade, ni većina u Skupštini KS.

VEZANI TEKST - Marjanović o Husić-Mehmedović: Pritisak koalicionih partnera, ostavka je moralan čin

Također, nezvanično saznajemo da se spominjalo i to da je kao jedna od opcija za budućeg ministra razmatran i Anis Krivić, bivši ministar obrazovanja KS.

Pitali smo Krivića da li je razgovarao sa nekim iz vlasti i da li mu je ponuđeno da se vrati u Vladu i da bude ministar Ministarstva visokog obrazovanja, na što je on kazao da su to spekulacije. 

- SBB nije u vlasti sa "Trojkom", nismo zadovoljni njihovim učinkom i ne postoji nikakva šansa ili pak razmišljanje da bi kadrovi SBB-a participirali u Vladi KS - kazao je Krivić.

Ni zastupnici u Skupštini KS ili ne znaju ili ne žele da govore o kandidatu.

- Još nemamo zvaničnih informacija prema Skupštini KS. Trenutno mi nisu poznata imena potencijalnih kandidata ili kandidatkinja – kazao je za Faktor zastupnik u Skupštini KS Elvis Vreto (Narod i pravda).

U SDP-u su se zabavili održavanjem Konvencije na kojoj su birali predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a, pa im, kako se priča, to nije bilo na listi prioriteta.

Pitali smo i premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu da li imaju ime ili da li se barem razmatraju neka imena kada je novi ministar ili ministrica obrazovanja u pitanju, ali premijer nije odgovorio na naš upit.

Ranije je u razgovoru za Faktor samostalni zastupnik u Skupštini KS Damir Marjanović kazao kako on neće biti taj koji će dati novi prijedlog za ministra. A podsjećamo da je upravo Marjanović ministricu u ostavci Husić-Mehmedović predložio na ovu poziciju kao još jedna ruka u Skupštini koja čini većinu.

- Ja sam saopćio predstavnicima skupštinske većine da ne namjeravam da predložim neku drugu osobu na tu poziciju. No, i dalje nastavljam da se borim za realizaciju programa koji je prihvatila ova većina, posebno u oblasti obrazovanja jer to jeste moja obaveza, shodno svemu onome što smo napisali i predložili u programu rada ove vlade. Stoga očekujem i nadam se da će nova ministrica ili ministar na ovoj poziciji nastaviti istim tempom kao kolegica Husić-Mehmedović – kazao je ranije Marjanović za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.