open-navfaktor-logo
search
Saobraćaj u Sarajevu
Uprkos inspekcijskoj zabrani: Centrotrans nije obustavio vožnje u Starom Gradu
Od jutros Centrotrans vozi na 11 linija i nastavit ćemo tako i dalje na osnovu Odluke Skupštine Grada Sarajeva iz 1990. i 1991. godine, rekla je Borislava Purković
05.11.2018. u 12:52
get url
text

Komunalni inspektori za drumski saobraćaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo jutros su isključili minibuse Centrotransa sa novouspostavljenih linija u Starom Gradu.

U Centrotransu su nam rekli da njihovi minubusi ipak rade bez obzira na zapisnik koji je napravila inspekcija.

- Od jutros Centrotrans vozi na 11 linija i nastavit ćemo tako i dalje. Centrotrans javni gradski prijevoz u Kantonu Sarajevo obavlja na osnovu Odluke Skupštine Grada Sarajeva iz 1990. i 1991. godine, kojom je Centrotransu povjerena komunalna djelatnost prijevoza putnika. Ta odluka nikada nije povučena i mi nastavljamo sa svojim poslom – izjavila je za Faktor Borislava Purković iz Press službe Centrotransa.

Inspekcija je napravila zapisnike, ali zvanični stav Uprave kompanije je da mi nastavljamo sa prijevozom putnika, jer spomenuta Odluka još važi, a građani i Općina Stari Grad traže da nastavimo svoj posao, dodaje naša sagovornica.

Stanovnici u Starom Gradu plaćaju kartu u jednom pravcu za prijevoz 1,60 maraka, povratna karta je 2,50 maraka, a putnici mogu kupiti i mjesečni kupon, ali nam Purković nije znala kazati o kojoj cijeni se radi, jer to zavisi od kategorije đaci, penzioneri, radnički kuponi...

Kompanija Centrotrans upostavila je jutros redovan minibuski saobraćaj na području općine Stari Grad, na svim minibuskim linijama koje pokrivaju područje ove općine.

Inspektori za drumski saobraćaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a prema ranijim najavama ministra saobraćaja KS Muje Fiše, počeli su isključivati vozila sa linija.

Kako je za Faktor ranije izjavio ministar Fišo, ova odluka Centrotransa je nnezakonita i neće preuzeti GRAS-ove linije u općini Stari Grad.

- Ovo je nasilno preuzimanje posla od GRAS-a i inspekcija će zabraniti Centrotransu da obavlja prijevoz. Ako bismo to dozvolili, svaki privatnik mogao bi kupiti pet minibusa i prevoziti putnike što je naravno nedopustivo. Ipak smo država i zakoni se moraju poštovati – rekao je Fišo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.