open-navfaktor-logo
search
Sve ili ništa
Uprkos "konstruktivnom sastanku": Četvrti put SNSD s dnevnog reda Vijeća ministara BiH skida zakon o sudovima
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine četvrti je put s dnevnog reda svoje sjednice skinulo zakon o sudovima Bosne i Hercegovine, opet na zahtjev SNSD-ovog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca.
03.10.2023. u 13:57
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Sastanak obećava; Nikšić: Svi pokazali zavidan nivo spremnosti; Dodik: Ili sve u paketu, ili ništa

Time očito nema ništa od "zavidnog nivoa usaglašenosti", kako je to prije desetak dana kazao lider HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka vladajućih stranaka i najavljene mogućnosti da do danas određene izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine pa i zakona u sudu BiH budu raspravljene u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

- Oko Izbornog zakona u jednom dijelu imamo zavidan nivo usaglašenosti i ona bi čak do 3. oktobra mogla biti na nivou Vijeća ministara raspravljena pa da ide u parlamentarnu proceduru. Slično je stanje sa zakonom o sudu BiH – dio je izjave Čovića koji je sastanak HDZ-a, SNSD-a i "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP), održan 25. septembra, nazvao krajnje konstruktivnim i u krajnje prijateljskoj atmosferi koja obećava.

Iz SNSD-a su u nekoliko navrata poručili da nema ništa od bilo kakvih zakona dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi, između ostalog, strane sudije bile "protjerane".

Zakon o sudovima BiH u proceduru je uputilo Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine na čijem je čelu HDZ-ov Davor Bunoza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.