open-navfaktor-logo
search
Izašli na ulice
Uprkos zabrani hiljade Mostaraca daju podršku Palestini
Iako su organizatori otkazali održavanje skupa, a Grad Mostar odbio dati saglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrške i Izraelu i Palestini, na Trgu Musala okupile su se hiljade građana Mostara s transparentima i zastavama Palestine kako bi pružili podršku palestinskom narodu.
28.10.2023. u 13:01
get url
text

VEZANI TEKST - Hiljade građana na skupu podrške narodu Palestine: Sarajevo ima pravo da se solidariše sa Gazom

Saobraćaj je u tom dijelu grada blokiran, a skup nadziru pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Svoj dolazak potvrdili su i navijači Veleža "Red Army". Na svojoj Facebook stranici su napisali da se skupu trebaju odazvati svi građani i građanke Mostara i Hercegovine kako bi njihova podrška bila mali poticaj da Palestina ne odustaje s puta istine.

Pored protesnog skupa odvija se i humanitarni bazar, a sav prihod ide za pomoć Palestini.

Inače, skupovi podrške palestinskom narodu održali su se prvo u Sarajevu, a najavljeni su i u još nekoliko bh. gradova.

{$galerijaFotografija}

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ranije je rekao da su ispred Grada Mostara odbili dati saglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrške i Izraelu i Palestini, smatrajući kako takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u ovome gradu.

- Ovaj stav ćemo zadržati i dalje, nećemo poticati ni podržavati bilo kakve javne skupove koji mogu dodatno destabilizirati naše društvo. Budimo iskreno suosjećajni i poštujmo žrtve svih ratova, a prestanimo na bazi jeftinog politikanstva graditi političke karijere - poručio je Kordić.

Potom se oglasilo udruženje Palestinske zajednice u BiH poručivši kako će ''poštujući zakone i procedure i ne želeći da se mirni skup podrške na bilo kakav način politizira, a agresija na palestinski narod koristi u političke svrhe, odustati od zahtjeva''.

 

231028_mostar_2441.JPG
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.