open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Upućena inicijativa: Ukinuti praksu zamjene vozačke kada se mijenja prebivalište, to je bespotreban trošak
U Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine upućena je inicijativa za izmjenu Pravilnika o vozačkoj dozvoli kojom bi bila ukinuta obaveza zamjene vozačke dozvole kada osoba promijeni prebivalište.
07.03.2022. u 22:46
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Trenutno građani BiH koji imaju vozačku dozvolu moraju platiti 60 KM za novu kada odsele u drugu općinu, čak i u slučaju kada se druga općina nalazi na području istog kantona.

Inicijativa da Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine izmijeni Pravilnik o vozačkoj dozvoli trebala bi biti razmatrana u srijedu na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nju je podnio zastupnik Damir Arnaut.

VEZANI TEKST - Prva vozačka dozvola u BiH važit će samo dvije godine?

Pravilnikom o vozačkoj dozvoli određeno da je građanin-vozač prilikom promjene prebivališta, boravišta, odnosno boravka stranog lica, dužan prijaviti se u roku od 15 dana u evidenciju vozača kod nadležnog organa na čijem području je njegovo novo prebivalište, boravište, odnosno mjesto boravka stranog lica, te istovremeno podnijeti zahtjev za zamjenu vozačke dozvole.

- S obzirom na to da je za podnošenje zahtjeva za zamjenu vozačke dozvole je neophodno izdvojiti vrijeme, zamjena se naplaćuje, a svi podaci ostaju isti osim rubrika 4c i 8, neophodno je da se ova praksa ukine – naveo je Arnaut.

U rubrici 4c navedeno je koji je MUP izdao vozačku dozvolu, a u rubrici broj osam navedena je općina prebivališta.

Arnaut je u obrazloženju dodao da je vozačka dozvola važeći dokument na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine te se promjenom prebivališta ne mijenja sposobnost upravljanja vozilom za nosioca dozvole.

- S obzirom na to da se promjenom prebivališta mora zamijeniti lična karta, podaci o promjeni prebivališta se tom prilikom mogu unijeti u elektronski sistem čime bi došlo do uštede novca i vremena građana – predložio je Arnaut.

Zastupnik Nermin Mandra, prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamenta BiH i bivši ministar prometa i komunikacija ZDK, kazao je da je opravdana ovakva izmjena Pravilnika o vozačkoj dozvoli.

- U jednoj državi i u kantonima gdje su isti zakoni, isti su uvjeti polaganja vozačkih ispita, ne vidim razloga da se mora iznova vaditi vozačka dozvola jer ste promijenili prebivalište. Građanima treba olakšati, a ne ih bespotrebno opterećavati ishodovanjem novih dozvola kada promijene mjesto boravka – dodao je Mandra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.