open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Upućeni u javnu raspravu, šta donose novi zakoni u KS
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo danas su utvrdili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu KS, koji je upućen u 30-dnevnu javnu raspravu, kao i Nacrt zakona o komunalnoj policiji, gdje će javna rasprava trajati 60 dana.
16.05.2022. u 20:36
get url
text

Zastupnici su danas utvrdili i Nacrt zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine.  

Kako je ranije istaknuto, nove izmjene u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu KS podrazumijevaju olakšanje poslovanja djelatnicima turističkog sektora, racionalizaciju administrativnih troškova Turističke zajednice KS, te kaznene odredbe koje se odnose na fizička lica, odnosno novčano kažnjavanje za prekršaj zabrane oglašavanja i reklamiranja turističkim djelatnicima koji ne ispunjavaju uslove propisane zakonom.  

- Moram istaknuti da nisam najzadovoljniji ovim nacrtom, u dijelu koji se odnosi na reduciranje organa Turističke zajednice, ali nisam htio da utječem na rad Komisije, kao što nisam utjecao ni do sada. I naravno, želim da u javnoj raspravi svoje prijedloge i doprinos daju svi oni koji su dobronamjerni i koji žele da se unaprijedi oblast turizma, koja je nama u Kantonu Sarajevo od vitalnog značaja. Mislim da ću i ja imati sugestije u dijelu koji se odnosi na redefinisanje upravljačkih struktura u Turističkoj zajednici. Vjerujem da ćemo u formi prijedloga ovog važnog akta imati kvalitetne izmjene i dopune Zakona - kazao je ministar privrede KS Adnan Delić tokom izlaganja na današnjoj sjednici Skupštine. 

VEZANI TEKST - Kanton Sarajevo uvodi novu policiju: Imat će pravo provoditi i silu, kakvi će biti kriteriji zapošljavanja

On je pozvao zastupnice i zastupnike da svoje prijedloge na ovaj nacrt dostave Ministarstvu privrede tokom trajanja javne rasprave.  

Zastupnici su, nakon cjelodnevne rasprave, utvrdili Nacrt zakona o komunalnoj policiji, čiji je cilj sistemski urediti oblast komunalne čistoće.  

Zakon propisuje osnivanje Kantonalne uprave za komunalne poslove, te uređuje vršenje poslova komunalno-policijskog i komunalno-inspekcijskog nadzora iz nadležnosti pomenute Uprave, radi osiguranja kontrole i poštivanja propisa. 

- Ovaj zakon ima veoma važnu ulogu za unapređenje kvaliteta obavljanja komunalne djelatnosti, promovisanje opće-prihvaćenih vrijednosti zajednice, zaštite prava građana, kao i utvrđivanja njihovih obaveza. Vezuje se sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, Zakonom o komunalnoj čistoći i Zakonom o inspekcijama KS - naveo je u uvodnom obrazloženju resorni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović. 

Naglasio je da je izrada ovog zakona potaknuta dugotrajnim nezadovoljstvom građana kvalitetom održavanja čistoće na javnim površinama, kao i pritužbama na prikupljanje i odvoz komunalnog otpada, te odlaganja otpada na glavnu sanitarnu deponiju koje su građani upućivali kantonalnoj komunalnoj inspekciji i službama komunalnih redara nadležnih kantonalnih javnih preduzeća. 

Istakao je kako je neophodno donijeti novi zakon, jer su postojeća zakonska rješenja zastarjela i nisu u skladu sa normama ponašanja u Evropskoj uniji. Također, zbog neefikasnosti postojećih službi komunalnih redara, kao i malog broja komunalnih inspektora, lica koja krše propise iz oblasti komunalne čistoće se često ne sankcionišu u zakonski predviđenom roku. 

- Novi zakon omogućio bi primjenu sankcija zbog neadekvatnog ponašanja na licu mjesta, u vidu izdavanja prekršajnih naloga pravnim licima i građanima od strane komunalnih policajaca i komunalnih inspektora. Indirektne mjere podrazumijevale bi stalno prisustvo komunalnih policajaca na terenu, 24 sata tokom sedmice, kao i edukativno-prventivne mjere u cilju postizanja željenih rezultata - istakao je ministar. 

Iznoseći uvodne napomene na današnjoj sjednici, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović objasnio je da je ovo zakonsko rješenje pripremljeno zbog potrebe za redefiniranjem pojedinih dopunskih prava, te da predviđa niz izmjena važećeg zakonskog rješenja. Također, njime se ispravljaju uočene manjkavosti, te vrši usklađivanje s novim propisima donijetim na nivou Federacije BiH.  

Navodeći neke od novina, ministar Osmanović, naveo da se redefinira pojam 10 godina neprekidnog boravka u Kantonu Sarajevo, na način da će se uvažavati opravdani prekidi.  

Dodao je da se iz Zakona briše mogućnosti povlaštene vožnje u javnom gradskom saobraćaju. Ona, kako je dodao, nikada nije ni realizirana, s obzirom da pripadnici ove populacije imaju osiguranu besplatan prijevoz. Kako je dodao, ista situacija je kod ostvarivanja prava na stan, odnosno kod dodjele stana na korištenje.  

Objasnio je i da se Nacrtom precizira snošenje troškova dženaza i sahrana i da će biti regulirane situacije u kojima nema ko ukopati umrlog pripadnika boračke populacije.  

Govoreći dalje o novinama, između ostalog, rekao je i da će supruge demobilisanih branitelja imati pravo na određenu egzistencijalnu naknadu u slučaju da su nezaposlene i nalaze se na birou. Određena prava, kako je potcrtao ministar Osmanović, odnose se i na djecu šehida i poginulih branilaca.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.