open-navfaktor-logo
search
Probosanske stranke i udruženja
Upućeno pismo stranim ambasadama: Zaustavite nastavak etničkog čiščenja i promjenu naziva ulica u Srebrenici
Upozoravaju da se suočavaju s posljednjom fazom brisanja antifašističkih vrijednosti u gradu u kojem je počinjen genocid.
AUTOR: N1
14.04.2024. u 22:22
get url
text
Srebrenica
Srebrenica
Probosanske stranke, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković poslali su danas pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini, apelujući da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica u Srebrenici, a koja je zakazana sutra na sjednici Skupštine opštine.
- Dok se cijeli svijet bavi donošenjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ovakvom odlukom žrtve se nakon 28 godina suočavaju sa nastavkom etničkog čišćenja i posljednjom fazom brisanja antifašističkih vrijednosti u gradu u kojem je počinjen genocid - ističe se u pismu ambasadorima, prenosi N1.
Navode da će biti promijenjen naziv ulice, koji je dat po Reufu Selamanagiću Crnom, Srebreničanu koji se borio u Narodnooslobodilačkom ratu te je bio sarajevski obavještajac. Njegovu tablu je Ratko Mladić tražio da se skine prilikom dolaska u Potočare 1995. godine.
- Od ponedjeljka će biti izbrisana i zauvijek uklonjena najpoznatija tabla u svijetu, nakon Drugog svjetskog rata, sa nazivom ulice "Reuf Selamanagić Crni", čije skidanje je 1995. godine naredio ratni zločinac Ratko Mladić. Tada je to uradio zločinac Mladić, a 28 godina kasnije će to ponovo učiniti odbornici u Skupštini opštine Srebrenica, čije rukovodstvo je i prije 28 godina bilo u sastavu ratnog Predsjedništva, koje je imenovao ratni zločinac Radovan Karadžić, ali i lica sa spiska odgovornih za genocid u Srebrenici - navodi se još u pismu.
Dodali su i da je ovo možda posljednja molba međunarodnoj zajednici.
- Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici - poručuju.
Podsjećaju da je 1995. godine donesena jednonacionalna odluka o promjeni naziva ulica, koju je Skupština opštine Srebrenica 2002. godine stavila van snage i vratila prijeratne nazive ulica u Srebrenici.
- Srpske političke partije i odbornici, na čelu sa Momčilom Cvjetinovićem i Milošem Milovanovićem, žele vratiti odluku iz 1995. godine. U nadi da ovaj put, za razliku od 1995. godine, neće izostati reakcija međunarodne zajednice, primite izraze našeg poštovanja - zaključili su u pismu.
Potpisnici pisma su udruženja "Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe", "Žene Srebrenice", "Srebreničke majke" i "Žene Podrinja"; zatim općinske organizacije Naroda i pravde, SDA, SDP-a, DF-a i SBiH; Općinska organizacija porodica poginulih boraca i šehida Srebrenica, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, godišnjice genocida i potpredsjednik RS iz reda bošnjačkog naroda.
Pismo je poslato amabasadorima Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Turske, Švedske, Švicarske, Nizozemske, OHR-u i OSCE-u.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.