open-navfaktor-logo
search
IZ RS-a potvrđeno
Urađen predračun radova za izmještanje crkve iz avlije Fate Orlović, potrebno najmanje 70.000 KM
Direkcija za obnovu i izgradnju bh. entiteta Republika Srpska uradila je svoj dio posla kada je u pitanju izmještanje nelegalno sagrađene pravoslavne crkve u avliji nane Fate Orlović u Konjević Polju, što je naloženo presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz oktobra 2019. godine.
11.02.2021. u 11:19
get url
text

VEZANI TEKST - Advokat Karkin: Raspisan tender za uklanjanje crkve iz avlije nane Fate Orlović

- Po nalogu Vlade RS-a i resornog ministarstva uradili smo predmjer i predračun radova za premještenje postojećeg objekta pravoslavne crkve i dovođenje te površine u prvobitno stanje. Zaista se ne mogu sjetiti o kojem se iznosu radi jer svakako nije finalni - kaže za Faktor Slavko Vukalović, direktor Direkcije.

On nema informacija da li je raspisan tender za izvođenje radova kao što se spekuliše proteklih nekoliko dana.

- To nije u našoj nadležnosti. Istina, mi možemo raspisati tender, ali samo kada Vlada RS-a od nas to zatraži. U ovom konkretnom slučaju to nije traženo od Direkcije - ističe Vukalović.

Ranije se u medijima spominjalo da je za provođenje presude iz Strazbura zadužen Sekretarijat za raseljena lica i migracije RS-a. Iz ovog Sekretarijata bilo je saopćeno da će za radove biti potrebno najmanje 70.000 KM. Tadašnji direktor Marko Aćić je za Slobodnu Evropu u maju 2020. godine kazao:

VEZANI TEKST - Nana Fata Orlović prima infuziju: Ako saznate kada će ukloniti crkvu, javite mi, da uzmete muštuluk

- Procjenjuje se da će biti potrebno oko 75.000 konvertibilnih maraka.

Kontaktirali smo Sekretarijat gdje nam je rečeno da izjave o izmještanju crkve može dati samo v. d. direktora Ljubo Ninković, ali je na sastanku u Vladi RS-a.

Podsjećamo, rok za izvršenje presude Suda u Strazburu bio je 1. april 2020. godine, ali je do njegovog prolongiranja, kako tvrde u RS-u, došlo zbog pandemije koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.