open-navfaktor-logo
search
Navodi o povredi dužnosti
Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH će razmotriti inicijativu Skupštine KS za smjenu tužiteljice Sarajlija
Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine poslalo je dopis predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Elvedinu Okeriću u kojem potvrđuju je 20. septembra ove godine zaprimljena inicijativa za smjenu glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva KS Sabine Sarajlija.
03.10.2021. u 15:06
get url
text

U njemu navode da će ova inicijativa biti tretirana kao pritužba na povredu dužnosti. Naveli su i kako ovaj ured može razmatrati ovu inicijativu samo u pogledu navoda o povredi dužnosti koji mogu predstavljati eventualni disciplinski prekršaj.

Iz Službe za protokol i press KS podsjećaju da je Skupština Kantona Sarajevo, na 41. radnoj sjednici održanoj dana 7. septembra ove godine, na inicijativu predsjedavajućeg, donijela slijedeći Zaključak:

- Skupština Kantona Sarajevo podnosi inicijativu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću za smjenu glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Sarajlija Sabine.

Svjesni činjenica da prema članu 17. Zakona o VSTV-u imate nadležnost da primate pritužbe protiv tužilaca, vodite disciplinske postupke, utvrđujete disciplinsku odgovornost i izričete disciplinske mjere tužiocima, da prema članu 31. stav 2. Zakona o VSTV-u kantonalni glavni tužilac mora imati dokazane rukovodne i organizacijske sposobnosti bitne za rad tužilaštava i da mogu biti razriješeni dužnosti iz razloga utvrđenih tim zakonom, da su u članu 57. Zakona o VSTV-u propisani disciplinski prekršaji tužilaca, da prema članu 58. Zakona o VSTV-u prema tužiocu mogu biti izrečene disciplinske mjere premještanje s mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca ili razrješenje od dužnosti.

Zbog toga zahtijevamo da pokrenete disciplinski postupak protiv glavne tužiteljice jer je ona obnašajući funkciju glavne tužiteljice u proteklom periodu, a posebno svojim držanjem i izlaganjem na sjednici Skupštine KS dana 07. 09. 2021. godine iskazala sljedeće: da ne posjeduje rukovodne i organizacijske sposobnosti bitne za rad tužilaštva, da je povrijedila načelo nepristrasnosti na način da je dovela u pitanje povjerenje javnosti i učesnika u postupku u svoju nepristrasnost kao i tužilaštva na čijem je čelu, a posebno u predmetima 'Dženan Memić' i 'djevojčice Nadin', da je očigledno prekršila obavezu ispravnog postupanja prema oštećenom Murizu Memiću, tako što je odbila da ga primi na razgovor i pored više upućenih zahtjeva na koje nije uopće odgovorila, iskazala nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti jer je propustila naložiti vođenje službene istrage o novonastalim okolnostima i propustima postupajućih tužilaca nakon donijetih oslobađajućih presuda u predmetu 'Dženan Memić', odgovarajući na pitanje o slučaju neliječenja djevojčice Nadin kazala je da je postupak u toku, dok je majka djevojčice Nadin pročitala da nije otvorena istraga uopće.

Glavna kantonalna tužiteljica nije provela istražne radnje koje su joj naložene odlukom Federalnog tužilaštva, nije obavijestila oštećene i javnost o rezultatima istrage i nije donijela tužilačku odluku. Iako je Skupština zahtijevala da se ovaj predmet stavi u prioritet nisu provedene istražne radnje prema saznanjima porodice, jer im se informacije ne daju. Nije informisala Skupštinu zašto istražni tim nije proveo nijednu istražnu radnju. Prema saznanju porodice Smajlović nisu provedene istražne radnje. Glavna tužiteljica Sabina Sarajlija je donijela odluku da se neće provoditi istraga jer nema elemenata krivičnog djela broj: T09 KT 0151597 20 od 19.11.2020. godine, da bi Federalno tužilaštvo naložilo Kantonalnom tužilaštvu aktom broj: T11 0 KTA 000 5205 212 od 19.02.2021. godine da se mora provesti istraga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.