open-navfaktor-logo
search
Završili provjeru
Ured za borbu protiv korupcije KS: Direktorica sarajevske Hitne pomoći je dr. Jasna Husejinbegović-Musić
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo završio je analizu predmeta u "slučaju direktorice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS".
29.06.2023. u 20:10
get url
text

Kazao nam je to Erduan Kafedžić, šef Ureda, navodeći kako će sada napisati informaciju prema Ministarstvu zdravstva KS.

- Prvi put kada je došlo do smjene direktorice, Ministarstvo zdravstva je reagiralo jer nije bilo u skladu sa procedurom Upravnog odbora. Drugi put procedura je ispoštovana - kaže Kafedžić.

Na pitanje, ko je direktorica Hitne pomoći, Kafedžić je odgovorio da će biti onako kako je to odlučio Upravni odbor, a to znači - dr. Jasna Husejinbegović-Musić.

- Nakon svega što smo analizirali, ne vidimo nigdje prostor gdje bismo mogli djelovati jer je procedura ispoštovana. Govorim o drugom putu. Jeste indikativno da oni iz Upravnog odbora povlače osobu i imenuju je za direktoricu, ali to je u skladu sa zakonom - kazao je Kafedžić.

Upravni odbor ove zdravstvene ustanove 22. maja razriješio je prim. dr. Amru Bašić-Živadinović funkcije direktorice, nakon što je 10. maja podnijela molbu za razrješenje, i na to mjesto imenovao v. d. Husejinbegović-Musić.

 VEZANI TEKST - Slučaj direktorice Hitne pomoći KS: Ured za borbu protiv korupcije još provjerava

Urađeno je to bez prethodne saglasnosti Ministarstva zdravstva KS, kako je to propisano Statutom ustanove, a Bašić-Živadinović nije data ni prilika da se izjasni o razlozima nuđenja ostavke, što je također bila obaveza po Statutu.

O svemu su obaviješteni Ministarstvo zdravstva KS, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

U međuvremenu Bašić-Živadinović se predomislila, pa je 24. maja zatražila bezuvjetno povlačenje molbe za razrješenje sa funkcije direktorice.

- Zbog kršenja procedure na posljednjoj sjednici Upravnog odbora od 22. maja i nepoštivanja Statuta Zavoda, nepredočavanja prethodne saglasnosti ministra zdravstva neophodne za provedbu pojedinih tačaka dnevnog reda, nedozvoljavanja direktoru da da pismeno obrazloženje o razlozima zbog kojih je podnesena Molba za razrješenje sa funkcije direktora, nelegalnog ulaska u kabinet direktora Zavoda od strane dr. Jasne Husejinbegović-Musić, promjene brave na kabinetu direktora po nalogu Husejinbegović-Musić, potpisivanje akata bez rješenja o imenovanja i bez deponovanja potpisa na sudu kao odgovorne osobe koja zastupa Zavod od strane Husejinbegović-Musić, smatram da javnu ustanovu moralno i po zakonu ne smijem ostaviti na ovakav način - navela je Bašić-Živadinović u papiru o povlačenju molbe za razrješenje sa funkcije koji je u redakciju Faktora stigao 24. maja.

 VEZANI TEKST - Vranić nije obaviješten o smjeni u Hitnoj pomoći, Kafedžiću stigle prijave, Bašić-Živadinović: Nezakonito sam razriješena

Dva dana kasnije - 26. maja, u razgovoru za Faktor Bašić-Živadinović je kazala "kako nije dala neopozivu ostavku nego je to bio akt neslaganja sa prethodnim odlukama Upravnog odbora i način da se iznesu problemi te ukaže na sporne odluke UO sa prethodnih sjednica".

I danas smo pokušali stupiti u kontakt sa prim. dr. Bašić-Živadinović, ali se nije javljala na telefon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.