open-navfaktor-logo
search
Kontrola podataka
Ured za borbu protiv korupcije KS uspostavio novi registar, zašto su rubrike prazne
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo na svojoj stranici formirao je Registar transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz budžeta Kantona Sarajevo.
19.05.2021. u 08:31
get url
text

U želji da se pogleda kome je i koliko novca dodijeljeno, nailazi se na prazne rubrike.

Građani sumnjaju da je riječ o netransparentnosti, međutim šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić pojasnio je kako je registar tek uspostavljen, a da se čeka da Vlada Kantona Sarajevo usvoji uredbu kojom ovaj registar postaje obavezan.

- Mi smo uspostavili registar, napravili uredbu, uputili je prema Vladi. Kada je Vlada usvoji, kada uredba stupi na snagu, onda registar postaje obavezan. Nama su se predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i ministar sporta obratili sa inicijativom da unose podatke prije nego uredba stupi na snagu. Međutim, oni još nisu počeli sa dodjelom sredstava za ovu godinu i nema se šta ni unijeti. Dok se podaci retroaktivno ne mogu unositi – pojašnjava Kafedžić.

Pitali smo Kafedžića da li se vrši kontrola unesenih podataka na stranici Ureda, a koje se tiču imenovanih osoba, registra zaposlenih, registra podataka o imovini, te da li se uočavaju nedostaci.

- Vršimo povremeno provjere, s obzirom na to da se radi o oko 40 hiljada uposlenih koji su u registru. Uzmemo par institucija, do sada smo poslali nekoliko pisanih upozorenja. Oni nakon naše intervencije unesu podatke. Odgovorne osobe za unos, tačnost i pravovremenost podataka su odgovorne osobe unutar institucija jer te podatke ne unosi Ured. Mi vršimo provjeru, kako šta utvrdimo, tako postupamo – pojašnjava Kafedžić.

Ističe kako je neophodno znati kako pristupiti bazi, kako unositi podatke.

- Trebala je biti obuka za unos podataka, ali s obzirom na koronu nismo je održali već smo dali tehničko uputstvo. Dali smo im rok od dva mjeseca da unose i pristupaju bazi. Od 1. juna krećemo sa inicijativom prema Vladi da razriješe direktore unutar institucija koje ne unose pravovremeno i tačno svoje podatke. Poslali smo posljednje upozorenje prošle sedmice da to uskoro kreće – kaže Kafedžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.