open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Kafedžić
Ured za borbu protiv korupcije pokrenuo postupak provjere Konakovićeve diplome
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo pokrenuo je postupak provjere navoda o navodnim neregularnostima u vezi s diplomom Elmedina Konakovića, zastupnika u Skupštini KS i predsjednika Naroda i pravde, potvrđeno je za Faktor iz Ureda.
09.06.2022. u 15:11
get url
text

VEZANI TEKST - Misterija Konakovićeve diplome: Fali li mu ispita u indexu, jesu li neki predmeti upisivani duplo?

 

- Obavještavamo Vas da je Ured, shodno propisanim nadležnostim iz člana 5. Uredbe o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 40/20-prečišćeni tekst), a cijeneći pritom činjenicu da je neupitan javni interes da se utvrde sve relevantne činjenice i u konačnici očuva integritet javnih institucija i vrati povjerenje građana u iste, pokrenuo postupak provjere navoda vezano za predmetni slučaj - navodi se u odgovoru na upit Faktora, a koji potpisuje šef tog ureda Erduan Kafedžić.

Prije nekoliko dana zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo dobili mail sa naslovom: "Lažna diploma Elmedina Konakovića". U mailu je navedeno niz detalja kojima se navodno dokazuju pojedinosti o "lažnoj diplomi" predsjednika Naroda i pravde i skupštinskog zastupnika Konakovića.

U njemu se tvrdi da Konaković, između ostalog, jedan ispit nema nikako evidentiran, dok je jedan od ispita navodno naveden kao položen čak dva puta.

Također se navodi da je Konaković ukupno, "na različite načine od 2008. do 2014. godine 'položio' 35 ispita za šta postoji evidencija", dok predmetni Nastavni plan i program sadrži šest semestara, a svaki semestar po šest predmeta, "što nas dovodi do zaključka da je Konaković morao imati položena i evidentirana 36 ispita".

VEZANI TEKST - Konaković bez konkretnih odgovora o diplomi, Faktor prihvata ponudu da snimi njegov dosije

 

Također je navedeno da je "student Konaković dosije broj 220/4 od neophodnih 180 ECTS kredita stekao 175 ECTS".

Nakon što se tri dana nije oglašavao o ovom pitanju, Konaković je jutros u svom maniru, "opleo" po medijima koji su prenijeli informaciju o ovom mailu, nazvavši navode iz maila "lošim spinovima istrošenih KOS-ovaca".

Konaković je, međutim, izbjegao dati bilo koji konkretan podatak o svom studiranju i niti jednom riječju nije opovrgao navode o navodno neregularno stečenoj diplomi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.