open-navfaktor-logo
search
Nepravilnosti u radu
Ured za borbu protiv korupcije: U 2023. stiglo 13 prijava za Dom zdravlja KS, u 2024. dvije, na šta su se odnosile
U periodu od početka 2024. godine do danas, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo zaprimio je dvije prijave u vezi rada u Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS.
05.03.2024. u 07:53
get url
text

Obje prijave, kako nam je odgovorio Erduan Kafedžić, šef Ureda, su anonimne i odnosile su se na nepravilnosti u zapošljavanju.

- Na osnovu člana 39. Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, Ured je pokrenuo postupke provjere radi utvrđivanja osnovanosti navoda iz zaprimljenih prijava, koji još nisu okončani - dodao je Kafedžić.

Tokom prošle 2023. godine, Ured je zaprimio ukupno 13 prijava nepravilnosti u vezi rada Dom zdravlja KS.

 VEZANI TEKST - Baltićev rad opterećen sumnjama na kriminal, Uredu za borbu protiv korupcije stigle brojne prijave za Dom zdravlja KS

Od toga, kako navode iz Ureda za borbu protiv korupcije, sedam prijava odnosilo se na nepravilnosti u zapošljavanju, jedna prijava odnosila se na povredu prava iz radnog odnosa, te pet prijava iz oblasti zdravstvene zaštite.

- Nakon zaprimanja prijave, Ured pokreće postupak provjere radi utvrđivanja osnovanosti navoda iz prijave, te u konačnici obavještava nadležne organe i institucije o uočenim koruptivnim radnjama, a sve s ciljem utvrđivanja individualne ili druge odgovornosti. Shodno tome, tokom 2023. godine, šest prijava je dostavljeno Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, jedna prijava Upravi policije MUP-a KS, jedna Ministarstvu zdravstva KS, te dvije prijave drugim nadležnim kontonalnim organima - naveo je Kafedžić.

 VEZANI TEKST - Bunt pedijatara u Domu zdravlja KS: Angažirali advokata i zaprijetili kolektivnim nedolaskom na posao

Podsjetimo, Skupština Kantona Sarajevo polovinom prošlog mjeseca nije usvojila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Dom zdravlja KS, što je dodatno potaknulo optužbe na račun poslovanja ove zdravstvene ustanove, kojim već dugo nisu zadovoljni ni pacijenti ni uposleni.

Kao rezultat toga, Vlada KS razriješila je Upravni odbor (UO) i imenovala v.d. UO na čelu sa Dinom Selimovićem.

Dan poslije (23.februar) doc. dr. Abel Baltić, generalni direktor Doma zdravlja KS, podnio je ostavku, koju je v.d. Upravni odbor i prihvatio na sjednici održanoj 29. februara.

Upravni odbor ustanove još nije odlučio ko će do okončanja konkurske procedure obavljati funkciju v.d. generanog direktora Doma zdravlja KS. 

Selimović je izjavio da će Upravni odbor izvršiti potrebne konsultacije prije donošenja odluke o prijedlogu  v.d. generalnog direktora, a uz prethodnu saglasnost Ministarstva zdravstva KS i ministra Enisa Hasanovića.

Rad bivšeg generalnog direktora Baltića opterećen je brojnim prijavama i istragama, sumnjivim tenderima i zapošljavanjima, krivotvorenim diplomama..., o čemu su govorili i pojedini zastupnici na sjednici Skupštine KS koja je održana 16. februara. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.