open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Ursula von der Leyen u četvrtak u BiH: Susrest će se s dužnosnicima i otvoriti most Svilaj
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen posjetit će u četvrtak, 30. septembra Bosnu i Hercegovinu kada bi se trebala susresti s visokim bh. dužnosnicima.
28.09.2021. u 10:38
get url
text

Von der Leyen je ranije istaknula da posjeti zemljama zapadnog Balkana želi potvrditi predanost procesu pristupanja, dodajući da to duguje mladima koji vjeruju u budućnost Evrope.

Protokolom posjete BiH planirano je da predsjednica Evropske komisije u četvrtak svečano otvori most Svilaj, kojim će se povezati autocesta na Koridoru Vc s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.

Kako saznaje Fena, otvaranju mosta uz predsjednicu Evropske komisije trebali bi prisustvovati i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD), premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, kao i ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović te hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Otvaranje mosta Svilaj prošlog mjeseca je najavio dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović prilikom službene posjete Općini Odžak.

Gradnja mosta Svilaj započela je u augustu 2016. godine. Most Svilaj dug je 660 metara, a ukupna širina mosta iznosi 29 metara. Za svaki smjer predviđene su po tri vozne trake širine 3,50 m, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m s obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metara.

Predsjednica Evropske komisije u našoj će zemlji boraviti u okviru svoje posjete zemljama Zapadnog Balkana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.