open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Usaglašene izmjene Zakona o PIO-u koje ispravljaju nepravdu prema borcima
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usaglašene su izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje se tiču ispravljanja nepravde prema borcima. Sada tekst Zakona može ići na potpis u Parlament FBiH, odnosno, objavljivanje u Službenim novinama FBiH.
27.10.2021. u 15:40
get url
text

Podsjećamo, tekst Zakona nije mogao biti objavljen jer je u različitim nazivima usvojen u Zastupničkom i Domu naroda FBiH. Naime, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO je usvojen u Zastupničkom domu, a Prijedlog izmjena Zakona o PIO je usvojen u Domu naroda FBiH.

- Zakon do sada, iako usvojen u identičnom tekstu, nije mogao biti potpisan iz formalnih razloga i da ne bi više čekao na potpisivanje pozivam vas da glasate o Prijedlogu o izmjenama naziva zakona - rekao je Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH.

Podsjetio je da je predlagač izmjena Zakona o PIO u Zastupničkom domu bio zastupnik Zijat Mušić (SDA), a u Domu naroda predlagači su bili Fahrudin Skopljak (SDA) i Ivo Tadić (HDZ).

- Otkao je došlo novo rukovodstvo u Parlament FBiH oni su pogazili i Ustav i uveli u praksu da neko mora predložiti zakon da bi se usvajao u Domu naroda FBiH. Naime, trebalo bi da kada mi usvojimo tekst zakona, da on trba ići na usvajanje u Dom naroda FBiH. Ali ne, Tomislav Martinović i Aljoša Čampara u Domu naroda insistiraju da neko i u Domu naroda mora predložiti taj zakon. Molim vas predsjedavajući obavite razgovor s njima dvojicom - rekao je zastupnik Irfan Čengić (SDP).

Potom su zastupnici jednoglasno usvojili izmjene naziva Zakona o PIO-u.

Podsjećamo, usvojenim izmjenama Zakona o PIO-u vrijednost boda za obračun posebnog staža sa 0,5 povećan je na jedan. I ovi bodovi će biti od koristi demobilisanim borcima koji su tokom radnog odnosa bili na minimalcu.

Zatim, osiguraniku koji ima navršenih 40 godina penzijskog staža starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju snižava se za ukupni priznati posebni staž u dvostrukom trajanju, a ne više od 58 godina života. Dakle, osoba koja ima 40 godina penzijskog staža, tri i po godine učešća u odbrani, tj. sedam godina posebnog staža, njemu se umanjuje uvjet za starosnu penziju za sedam godina, što znači da može ostvariti pravo na penziju sa 58 godina života.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.