open-navfaktor-logo
search
Prezentiran koncept
Uskoro počinje izgradnja centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima Novog Sarajeva
U prostorijama Općine Novo Sarajevo prezentiran je Idejni koncept izgradnje centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima, pripadnicima oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine s područja općine Novo Sarajevo, a koji bi se trebao graditi pored općinske zgrade.
06.07.2023. u 10:47
get url
text

Bosanskohercegovački arhitekta Hasan Čemalović dao je detaljan opis kako bi ovo spomen-obilježje trebalo izgledati. 

Na centralnom djelu spomenika nalazila bi se velika kamena ploča sa imenima šehida i poginulih boraca sa područja općine Novo Sarajevo. U sredini bi se nalazio kameni stup sa elementima vode gdje bi bilo ispisano i ime heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata Enveru Šehoviću.

Sa desne i lijeve strane spomenika ispisali bi se nazivi brigada kojima su šehidi i poginuli borci pripadali. Do spomenika bi se silazilo stepeništem, a zamišljeno je i da ispred glavne ploče budu postavljene kamene klupe.

Lokacija na kojoj bi se trebao graditi spomenik (FOTO: Općina Novo Sarajevo)

Predviđen je i prostor za postavljanje jarbola i kvalitetna rasvjeta, a ukupna površina na kojoj bi se gradio spomenik bila bi oko 500 metara kvadratnih. Prostor okolo bi se oplemenio i hortikulturnim sadržajem.

Prezentaciji su prisustvovali načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, predsjedavajuća Općinskog vijeća Danijela Šahat, predstavnici Službe za boračko-invalidsku zaštitu, boračkih udruženja i Komisije za statusna pitanja boraca Općinskog vijeća, koji su iznijeli i svoje ideje kako bi se izgled centralnog spomenika upotpunio i bio ljepši, pregledniji i prihvatljiv za sve strane, pogotovo za porodice šehida i poginulih boraca. 

Općinski načelnik je kazao kako se ovaj spomenik gradi za sve borce koji su dali živote u odbrani zemlje, za porodice koje su ostale bez svojih najmilijih ali i za buduće generacije kojima će spomenik služiti kao podsjetnik šta sa sobom donosi rat.

Gradnjom centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima, pripadnicima oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine odaje se počast novosarajevskim braniocima.

Bit će to mjesto okupljanja na kojem će građani evocirati sjećanje na njih, ali i moći obilježavati značajne datume iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.