open-navfaktor-logo
search
Sindikat isposlovao
Uskoro veće plaće državnim službenicima u KS, potpisan kolektivni ugovor
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo (KS) Elvis Zornić potpisali su danas u zgradi Vlade KS Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS.
04.12.2023. u 14:05
get url
text

Novim kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plaća, poboljšanje uvjeta rada, osiguranje dodatnih beneficija i prava radnika, kao i druga važna pitanja koja se tiču radnika u javnom sektoru, uz povećanje osnovice za obračun plaće sa 330 na 385.

Taj kolektivni ugovor na najbolji način zadovoljava interese i potrebe radnika u ovom trenutku, ali isto tako uzima u obzir ograničenja i uvjete koje postavlja Vlada KS, što je još jedan dokaz dobrog socijalnog dijaloga koji taj sindikat vodi sa Vladom KS, navode iz Sindikata.

Predsjednik Sindikata Elvis Zornić istakao je da se iz godine u godinu poboljšavaju prava radnika u ovoj grani, te da je glavni cilj da se državni službenici i namještenici približe sa primanjima i drugim pravima kolegama iz drugih grana.

Zornić je naglasio da je vlast u Kantonu Sarajevo prepoznala značaj državnih službenika i namještenika, ali ističe potrebu da se u narednom periodu riješe preostali problemi s kojima se državna služba suočava, saopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.