open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Tuzli
Ušli smo u prvi Centar za autizam u BiH: "Djeca će imati ono o čemu smo sanjali"
Centar za autizam "Meho Sadiković", prva ustanova za zbrinjavanje osoba iz autističnog spektra u Bosni i Hercegovini, otvorena je danas u tuzlanskom naselju Bukinje. Ustanova ima 17 zaposlenih i spremna je za prijem korisnika na poludnevni i dnevni boravak, a u perspektivi je planiran i stalni boravak štićenika.
29.12.2023. u 13:58
get url
text
Centar za autizam "Meho Sadiković" Tuzla
Centar za autizam "Meho Sadiković" Tuzla

- Mi smo ispunili normative za pružanje socijalne zaštite, boravka i tretmana osoba s poremećajem iz autističnog spektra, kroz radno-okupacionu terapiju te praćenje razvoja. Rješenje za smještaj korisnika još nam nije odobreno, ali idemo ka tome u narednoj godini i imamo kapacitet za 14 osoba. Trenutno u jednoj smjeni možemo primiti 10 korisnika, a u drugoj također 10. Budžet kojim u ovom momentu raspolažemo, kao i svega 17 zaposlenika, u određenoj mjeri ograničavaju spektar naših usluga, ali plan je da te usluge u narednom vremenu širimo na individualne i grupne defektološke i logopedske tretmane - kaže Emina Altumbabić, direktorica Centra za autizam "Meho Sadiković".

Vlada Tuzlanskog kantona u kontinuitetu je osiguravala sredstva tokom priprema za otvaranje Centra za autizam. Do danas je utrošeno više miliona KM, a samo u toku 2023. godine iz kantonalnog budžeta izdvojeno je nešto više od pola miliona KM.

- Emocije su pomiješane, čekali smo 20 godina i nadamo se samo dobrom. Očekujem da se moje dijete socijalizira, da više ne doživljava odbacivanje u društvu. Moje dijete je funkcionalno, treba to stanje održati i poboljšati, a da se puno toga uraditi - kaže Merima Bostandžić, majka 20-godišnjeg Ade Bostandžića, koji je zajedno s premijerom TK Irfanom Halilagićem otvorio Centar za autizam.

Premijer TK Irfan Halilagić danas je rekao da su mnogi dali svoj doprinos otvaranju Centra za autizam, ali da najveće zasluge pripadaju roditeljima djece i osoba s autizmom, koji su kroz svoje udruženje bili odlučni do dođu do cilja.

- U proteklih godinu dana smo učinili zaista velike napore i obezbijedili, ne samo sredstva za plaće i opremu i imenovanje Uprave, nego smo osigurali i promptnu prohodnost svih akata. Mnoge smo donosili na vanrednim sjednicama Vlade TK, kako bismo rokove sveli na minimum, a da time Centar što prije otvori sva vrata za svoje štićenike. Drago mi je da smo svim tim Centar, onako kako smo to i obećali, do kraja ove godine i zvanično otvorili. Time smo ispunili još jednu od mjera koje smo sebi zacrtali za ovu godinu - rekao je Halilagić.

Centar nosi ime po Mehi Sadikoviću, nekadašnjem predsjedniku Udruženja roditelja djece - osoba sa autizmom (URDOSA), koji je preminuo tokom pandemije koronavirusa i nije dočekao otvaranje institucije na čijem je uspostavljanju neumorno radio.

- Za početak smo se opredijelili da fokus rada Centra usmjerimo na socijalnu skrb i zaštitu, ali nam je ostavljena mogućnost da djelujemo u obrazovnom i u zdravstvenom segmentu te ćemo u budućnostii raditi na kadrovskom jačanju u širenju fokusa. Ovaj centar je kantonalna institucija i kao takav primat će štićenike sa područja cijelog kantona, ali imajući u vidu da je ovo prva institucija ovog tipa u Bosni i Hercegovini otvoreni smo za saradnju i za korisnike iz cijele BiH. Današnji kapaciteti Centra su skromni, ali kada rad bude organiziran u radu u grupama, onda će on moći pružiti svoje usluge i znatno širem broju korisnika - rekao je ministar rada, socijalne politike i povratka Fadil Alić.

Edina Šabanović bila je veoma emotivna kada je govorila o otvaranju Cnetra za autizam. Ona je majka je 18-godišnjaka Ajdina Mehića koji je autističan i ističe da su roditelji jedva dočekali ovaj dan.

- Nadam se da ćemo nizati samo uspjehe i da ćemo imati saradnju koju smo imali i ranije kroz udruženje URDOSA. Naša sreća se ne može opisati. Ajdin je sa šest godina, u saradnji s URDOSA-om, krenuo u tretmane i jako puno je postigao. On već zna princip rada, očekujem da će nastaviti sa stabilizacijom, da će nastaviti sa socijalizacijom te da će roditelji imati još veću podršku. Djeca će imati ono o čemu smo sanjali - kaže Edina Šabanović.

{$galerijaFotografija}

centar-za-autizam-tuzla1.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.