open-navfaktor-logo
search
Komplikovane procedure
Uspješna akcija GSS-a uz pomoć EUFOR-a: Povrijeđena Njemica helikopterom prebačena na KCUS
Još jedna uspješna akcija spašavanja je iza spasilaca Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine i još jedna borba sa procedurama korištenja helikoptera u spasilačke svrhe u Bosni i Hercegovini. 
20.08.2023. u 19:17
get url
text
Akcija na grebenu između kanjona Neretve i Rakitnice, spašena njemačka državljanka
Akcija na grebenu između kanjona Neretve i Rakitnice, spašena njemačka državljanka

VEZANI TEKST - Spasioci GSS-a spašavaju dvoje stranih državljana, traže helikoptersku pomoć

- Jutros oko 11 sati GSS Stanica Konjic je dobila dojavu o nesreći dvoje stranih državljana na grebenu između kanjona Neretve i Rakitnice, u blizini vrha Vis. Jedanaest spasilaca GSS Konjic je odmah upućeno na lokaciju nesreće, dok su dodatni članovi, kao i spasioci iz drugih gradova, stavljeni u pripravnost. Za dolazak na tako udaljenu lokaciju spasiocima je trebalo dva sata, što je bilo očekivano za nepristupačnu lokaciju.

Nakon pregleda ustanovljeno je da njemačka državljanka (41) ima povredu noge te da je potreban jako dug i kompleksan transport zbog zahtjevnosti terena. Unesrećenoj je pružena prva pomoć, na teren su upućene dodatne snage, a odmah se pristupilo pokretanju procedura za helikoptersku podršku i evakuaciju - saopćeno je iz GSS-a FBiH. 

Ističu da je oko pet sati trajalo prebacivanje zahtjeva sa različitih struktura, a za to vrijeme spasioci su vršili iznimno zahtjevan transport po jako nepristupačnom terenu.

- Nakon skoro sedam sati provedenih u akciji, očekivali su da će transport trajati još barem toliko ukoliko se nastavi kopnenim putem. Nakon mnogih urgiranja GSS-a unesrećena je oko 18 sati helikopterom EUFOR-a prebačena na KCUS gdje će biti medicinski zbrinuta. Ova brza i koordinirana akcija spašavanja još jednom ističe ključnu ulogu helikoptera u pružanju hitne pomoći u teško dostupnim područjima. Zahvaljujući naporima timova GSS-a, unesrećena osoba će dobiti odgovarajuću medicinsku pomoć u najkraćem mogućem roku.

Nažalost, još jednom smo se našli u situaciji da se neprilagođene i komplikovane procedure stavljaju ispred sigurnosti i zdravlja ljudi. Zahvaljujemo se EUFOR-u koji je ponovno svoje resurse stavio u službu zaštite ljudskih života - poručili su iz GSS-a FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.