open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Uspješno deaktivirana i druga aviobomba pronađena iza RTV doma
Riječ je potpuno identičnoj aviobombi kao i od prije dva dana. Dakle, ista bomba i isti upaljač, koji smo otklonili. Bomba je deaktivirana, rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite naglasivši kako građani nemaju razloga za zabrinutost
07.09.2019. u 19:15
get url
text

Nova aviobomba koja je danas u podnevnim satima pronađena na lokalitetu iza RTV doma u Sarajevu uspješno je deaktivirana intervencijom pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Nakon što je u četvrtak, 5. septembra, na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu pronađena aviobomba teška 500 kilograma, a potom sigurno transportovana sa lokacije, na istoj lokaciji danas je pronađena još jedna avio-bomba.

Zbog obilnih padavina i grmljavine ekipe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas su bile primorane da nakratko obustave radove oko kopanja, no nakon prestanka kiše radovi su nastavljeni.

Prema riječima direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka aviobomba je uspješno otkopana te joj je ulonjen upaljač, čime je otklonjena i svaka opasnost po lokalno stanovništvo.

- Riječ je potpuno identičnoj aviobombi kao i od prije dva dana. Dakle, ista bomba i isti upaljač, koji smo otklonili. Bomba je deaktivirana - rekao je Solak, naglasivši kako građani nemaju razloga za zabrinutost.

FOTO: Anadolija

Dodao je također kako će aviobomba u toku dana biti prebačena u skladište, a planirano je da u petak bude i uništena.

Podsjetimo da je aviobomba iz Drugog svjetskog rata teška oko 500 kilograma, koja je pronađena u četvrtak, najprije deaktivirana, kako bi mogla biti transportovana. Bombu je pronašao bagerista na gradilištu tržnog centra.

FUCZ je ranijim istraživanjima bombardovanja meta u BiH u Drugom svjetskom ratu, došla do podataka da su Britanci ovaj lokalitet, gdje se nalazila ranžirna stanica, bombardovali 4., 5., 7., 8. i 12. novembra 1944. godine, te je sama bomba iz tog perioda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.