open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane
Uspješno završena petodnevna vježba "Trenutni odgovor 23", OSBiH ojačale svoje sposobnosti
Petodnevna vježba "Trenutni odgovor 23", na glavnom poligonu za vojnu obuku "Manjača" danas je zvanično završena. 
01.06.2023. u 13:02
get url
text

Vježba je realizovana po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) kojom se izgrađuje, dostiže i verifikuje interoperabilnost i operativna sposobnost deklarisanih jedinica za učešće u NATO vođenim operacijama.

Tokom vježbe realizovan je praktični dio nacionalnih kurseva za ocjenjivače i menadžere baze podataka ocjenjivanja na nacionalnom nivou po OCC E&F programu. Kursevi su realizovani od Komande za obuku i doktrinu (KOiD) kao i individualna stručno-specijalistička obuka koja je prepoznata od NATO-a.

Predstavnik NATO-a je uručio NATO OCC E&F certifikate o završenim navedenim kursevima. Time su OSBiH ojačale kvalitativno svoje sposobnosti i proširile ocjenjivački bazen snaga na nacionalnom i NATO nivou ocjenjivanja komandi i jedinica.  

FOTO: MOBiH

Ocjenjivački tim sastavlјen od ocjenjivača instruktora OCC E&F OS BiH i kandidata-polaznika kurseva izvršio je ocjenjivanje operativnih sposobnosti Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) sa cilјem kondiciranja i održanja dostignutog nivoa borbene spremnosti.

Shodno tome, jedinice na terenu su rješavale različite taktičke zadatke prema zadatom scenariju, koji između ostalog uklјučuju zaštitu kontrolnog punkta, zaštitu konvoja, odbranu od napada na bazu, neutralisanje pobunjeničkih snaga, kontrolu masa, medicinsku evakuaciju, vazdušni transport, uklanjanje improvizovanih eksplozivnih naprava i slično, čime su demonstrirale dostignuti nivo deklarisanih operativnih sposobnosti.

Vježbom je rukovodio direktorijat vježbe na čelu sa brigadirom Slavenom Blavickim, a ocjenjivački aparat se sastojao od 22  ocjenjivača kandidata.

Prilikom realizacije vježbe pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su pokazali izuzetan nivo obučenosti, profesionalizma, posvećenosti i zalaganja, te su u konačnici demonstrirali osposoblјenost za učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i NATO vođenim vježbama, što potvrđuje i konačni izvještaj ocjenjivačkog tima u kojem stoji da je Batalјonska grupa lake pješadije OS BiH borbeno spremna prema deklarisanoj kategoriji borbene spremnosti, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.