open-navfaktor-logo
search
Tri godine od presude
Ustavi tri kantona i dalje "neustavni": To može trajati neograničeno dugo
Prošle su skoro tri godine otkako je Ustavni sud FBiH donio odluku po kojoj Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu trebaju "postati" konstitutivni narod, srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom, a naziv bosanski jezik priznat.
31.03.2021. u 16:59
get url
text

Ustavni sud je maja 2018. godine utvrdio da ustavi ova tri kantona nisu u skladu sa Ustavom FBiH.

Rok koji je dat kantonalnim skupštinama da ispoštuju presudu i usvoje amandmane na svoje ustave bio je šest mjeseci. Iako su presude Ustavog suda FBiH konačne i obavezujuće, a njihovo nepoštivanje predstavlja krivično djelo, ništa se do danas nije promijenilo.

Nažalost, prema ocjenama nekih članova Ustavne komisije Zastupničkog doma Parlamennta FBiH, ovakvo stanje u kojem se dovela u pitanje konstitutivnost naroda, što se ne bi smjelo činiti, može trajati neograničeno dugo.

Odluke Ustavnog suda su obavezujuće i izvršne

- Način je jednostavan kada bi se poštovali pravni postulati. Odluke Ustavnog suda su obavezujuće i izvršne. Ako neko neće da ih izvrši, čini krivično djelo. Tužilaštvo bi moralo pokrenuti postupak, a zašto to ne radi, pitanje je za njih. To je kada je u pitanju nepoštivanje presuda Ustavnog suda. Kada je u pitanju neusaglašenost sa Ustavom FBiH, niko ne može intervenisati na ustave kantona osim kantonalnih skupština – pojasnio je Ismet Osmanović, zastupnik u Parlamentu FBiH i predsjednik Ustavne komisije Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Odgovorio je da bi OHR mogao intervenisati, ali da je Ured visokog predstavnika davno prestao s intervencijama čak i na zakone.

Podsjetimo da se prije nekoliko godina pokušalo amandmanima djelovati u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali to nije prihvatio HDZ.

Osim roka od maksimalno šest mjeseci da kantonalne skupštine usvoje amandmane na ustave, Ustavni sud FBiH je u presudi naveo i da će se do tada primjenjivati odredba Ustava FBiH.

No, prema informacijama Ustavne komisije, ni to se ne realizuje.

Apelacija federalnog premijera Novalića

Podsjetimo, Ustavni sud FBiH presudu je donio na osnovu apelacije federalnog premijera Fadila Novalića i trećine zastupnika u Skupštini HNK.

Ustavi HNK, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona "priznaju" samo Hrvate i Bošnjake, kao službeno pismo navode samo latinicu, a kao jezike hrvatski i "bošnjački", umjesto bosanski.

Apelacija se odnosila i na Livanjski kanton, ali je postupak u ovom slučaju obustavljen jer je Livanjski kanton otklonio neustavne odredbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.