open-navfaktor-logo
search
Saopćeno
Ustavni sud BiH djelomično usvojio apelaciju Ranka Debevca: Došlo do povrede prava na nepristrasnost suda
AUTOR: Faktor
31.05.2024. u 13:44
get url
text
Ranko Debevec i Osman Mehmedagić na ročištu
Ranko Debevec i Osman Mehmedagić na ročištu
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, između ostalog, djelimično usvojio apelaciju Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, u vezi sa određivanjem pritvora.
Kako je saopćeno iz Ustavnog suda BiH, a vezano za apelaciju Debevca i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora OSA-e, "Ustavni sud je, između ostalog, djelimično usvojio apelaciju Debevca (prvoapelanta) budući da je zaključio da je došlo do povrede prvoapelantovog prava na nepristranost suda kao aspekta prava na ličnu slobodu i sigurnost jer se prvoapelantova bojazan o pristranosti sudije koji je odlučivao o određivanju pritvora mogla smatrati objektivno opravdanom".
Debevec i Mehmedagić su u pritvoru proveli skoro tri mjeseca, a pušteni su u martu uz mjere zabrane. 
Tužilaštvo BiH, podsjetimo, Debevcu i Mehmedagiću na teret stavlja krivična djela zloupotrebe položaja i krivotvorenje ili uništavanje isprava za šta se sumnjiče obojica, dok su prije mjesec u odnosu na suspendovanog predsjednika Suda BiH proširili istragu, te ga dodatno terete i za krivična djela primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem, lažno predstavljanje, kao i krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.