open-navfaktor-logo
search
Okončali sjednicu
Ustavni sud BiH o HE na Drini: Komisija za koncesije nije izvršila odluku suda, rješenje ide Tužilaštvu
Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine nije izvršila odluku Ustavnog suda BiH i riješila spor između BiH i bh. entiteta RS zbog izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini. Ustavni sud će ovo rješenje dostaviti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.
20.01.2023. u 18:27
get url
text

VEZANI TEKST - Čolo: Šta je sve sporno oko HE Buk Bijela; Pandurević: Čestitam Dodiku ako odblokira sa "Osmorkom"

- U predmetu broj U-16/20 (podnosilac zahtjeva dvadeset četiri člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine) Ustavni sud je donio rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, u smislu člana 4. stav 3. i člana 6. stav 2. Zakona o koncesijama Bosne i Hercegovine, nije izvršila djelimičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U-16/20 od 16. jula 2021. godine. Ustavni sud će ovo rješenje dostaviti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine - saopćeno je dans iz Ustavnog suda nakon okončane dvodnevne sjednice.

Krajem 2020. godine su 24 zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputila Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i bh. entiteta RS nastalog jer je koncesija za hidroelektrane na Drini dodijeljena mimo države Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH je odredio Komisiju za koncesije Bosne i Hercegovine da riješi spor i donese odluku što ona, u dva navrata, nije uspjela. Sud u međuvremenu nije odlučio ni o traženoj privremenoj mjeri zabrane izgradnje hidroelektrane Buk Bijela.

Pravni status ovog projekta je zasad i dalje nejasan, ali je Ustavni sud još ranije u jednom od predmeta utvrdio da je rijeka Drina državno vlasništvo i da Parlamentarna skupština BiH treba donijeti zakon o državnoj imovini.

Kamen temeljac za izgradnju Buk Bijele postavljen je u maju 2021. godine. Nekoliko mjeseci prije toga, u novembru 2020. su premijer RS-a Radovan Višković i premijerka Srbije Ana Brnabić zajedničku izjavu o realizaciji projekta hidroenergetskog sistema "Gornja Drina". Projektom je predviđena gradnja tri hidroelektrane i to Buk Bijela, Foča i Paunci, u gornjem slivu rijeke Drine na istočnoj granici BiH i Srbije. Većinski udio vlasništva u hidroelektranama imala bi Srbija, 51 posto, a 49 posto RS. Izgradnju sve tri hidroelektrane finansirat će Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda RS-a, dok je ukupna vrijednost projekta "Gornja Drina" oko 520 miliona eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.