open-navfaktor-logo
search
Spor BiH sa RS-om
Ustavni sud BiH prolongirao donošenje privremene mjere: Zasad bez obustave gradnje Buk Bijele
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odložio je do januara odlučivanje o privremenoj mjeri obustave gradnje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini, u sporu koji se vodi između Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Republika Srpska.
03.12.2021. u 14:55
get url
text
Sjednica Ustavnog suda BiH
Sjednica Ustavnog suda BiH

Riječ je o sporu koji je nastao zbog dodjele koncesija za hidroelektrane na Drini mimo države Bosne i Hercegovine. Kada je prvi put odlučivao o ovom predmetu, Ustavni sud BiH je zadužio Komisiju za koncesije da donese rješenje u roku od tri mjeseca. Komisija to nije uspjela. Potom je Ustavni sud BiH jučer odlučio produžiti rok Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine, ovoga puta za šest mjeseci.

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH ponovo o hidroelektranama na Drini, Osmanović: Očekujemo zaključak o obustavi radova

- Na današnjoj plenarnoj sjednici Ustavni sud BiH je u ovom predmetu odlučio da odloži odlučivanje o privremenoj mjeri do januara 2022. godine kada je planirano održavanje naredne plenarne sjednice. Do tada će Ustavni sud od učesnika u postupku u ovom predmetu zatražiti relevantne podatke u vezi s donošenjem odluke o privremenoj mjeri u ovom predmetu - saopćeno je iz Ustavnog suda. 

Važno je naglasiti da je, također, Ustavni sud je jučer naložio Sudu Bosne i Hercegovine da hitno riješi spora koji se vodi protiv rješenja o imenovanju Zajedničke komisije za rješavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i entiteta RS u vezi s dodijeljenim koncesijama.

Naime, Mensur Šehagić, član Komisije za koncesije BiH, pred Ustavnim sudom BiH je pokrenuo upravni spor zbog sastava zajedničke komisije, sačinjene od predstavnika državne Komisije za koncesije i Komisije za koncesije RS-a. Spor je poktenut jer je u zajedničku komisiju ušlo šest članova sa teritorije RS-a i jedan iz FBiH, i to pet Srba i po jedan Bošnjak i Hrvat, pa se javila sumnja u objektivnost.

Podsjetimo da je spor između Bosne i Hercegovine i entiteta RS nastao jer su institucije RS-a mimo institucija države donijele odluke o dodjeli koncesija u projektu izgradnje hidroelektrana na Drini, u kojem učestvuju susjedna Srbija i bh. entitet RS.

Planirana je serija od tri hidroelektrane na gornjoj Drini: HE Buk Bijela, HE Foča i HE Paunci, zbog čega je osnovano zajedničko preduzeće Gornja Drina u vlasništvu Elektroprivrede RS-a (49 posto) i Elektroprivrede Srbije (51 posto). Premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić su sredinom maja ove godine položili u Foči kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.

Zahtjev dostavljen Ustavnom sudu BiH potpisali su zastupnici Adil Osmanović, Alma Čolo, Denis Zvizdić, Safet Softić, Halid Genjac, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Edin Mušić, Damir Arnaut, Aida Baručija, Zlatan Begić, Enver Bijedić, Edita Đapo, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Zukan Helez, Predrag Kojović, Dženan Đonlagić, Saša Magazinović, Mirjana Marinković - Lepić, Nada Mladina, Nermin Nikšić i Mirsad Kukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.