open-navfaktor-logo
search
Na današnjoj sjednici
Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uredbe za javne nabavke u KS
Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio se nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.
22.09.2022. u 15:48
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u maju ove godine uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Džaferović smatra da ovaj akt, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, nije u skladu s Ustavom, te je zatražio od Ustavnog suda da ga stavi van snage.

- Uredba Vlade Kantona Sarajevo o kontroli javnih nabavki je neustavna jer ju je donio neovlašten organ, a njen sadržaj je suprotan odredbama Zakona o javnim nabavkama. Postupajući na ovaj način Vlada KS dovodi u pitanje princip vladavine prava u BiH, a posebno krši odredbe člana Zakona prema kojima su niži nivoi vlasti dužni pomagati državi BiH u ispunjavanju njenih međunarodnih obaveza što javne nabavke na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom svakako jesu - navodeno je tada iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

U obrazloženju suda se navodi: 

- Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.