open-navfaktor-logo
search
Povreda prava
Ustavni sud BiH usvojio apelaciju sutkinje Ružice Jukić i ukinuo disciplinsku sankciju VSTV-a
Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju sutkinje Općinskog suda u Tuzli Ružice Jukić i ukinuo disciplinsku sankciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), te naložio da se po hitnom postupku donese nova odluka.
24.01.2024. u 11:55
get url
text

Ustavni sud je zaključio da je došlo do povrede apelantičinog prava na nepristrasnost suda, kao aspekta prava na pravično suđenje, jer “"VSTV zahtjev za izuzuće člana Disciplinske komisije Sanina Bogunića nije razmotrio u svjetlu objektivnog testa i percepcije vanjskog posmatrača", piše Detektor.  

VSTV je prošle godine potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komisije kojom je Jukić smanjena plaća za deset posto na period od tri mjeseca zbog prekršaja "ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije". Istu odluku je prethodno donijela i Prvostepena disciplinska komisija.

Kako se navodu u odluci Ustavnog suda, Jukić je, osim Biljane Simeunović i Davora Martinovića, tražila izuzeće i Bogunića iz Prvostepene disciplinske komisije, jer se njihova imena spominju u dokazima disciplinske prijave, smatrajući da bi zbog toga oni mogli biti u sukobu interesa. Predsjednik VSTV-a je, nakon pribavljenog izjašnjenja Bogunića, donio rješenje kojim je zahtjev odbio.

Prema odluci, Jukić je na pripremnom ročištu, nakon saznanja da je Bogunić član Disciplinske komisije, ponovo zatražila njegovo izuzeće. Zahtjev je odbačen kao nedopušten, uz obrazloženje da je o tom pitanju predsjednik VSTV-a već odlučio.

- Za Ustavni sud je ključna činjenica da je tužilac Bogunić bio član Prvostepene disciplinske komisije ali i VSTV-a kao cjeline, i da je spomenut, u ne baš pozitivnom kontekstu, u apelantičinoj elektronskoj komunikaciji koju je Prvostepena komisija cijenila u vezi s apelantičinom disciplinskom odgovornošću. Po mišljenju Ustavnog suda, navedena okolnost je ukazivala na razumnu sumnju u nepristrasnost suda s aspekta objektivnog testa, odnosno dojma koji se ostavlja - stoji u odluci Ustavnog suda.

Međutim, predsjednik VSTV-a i Drugostepena komisija su odbili apelantičin zahtjev za izuzeće Bogunića, a da navedenoj okolnosti nisu dali nikakav značaj, što je zabrinjavajuće, posebno jer se radi o VSTV-u, zaključio je Ustavni sud.

Discplinskom tužbom Ružica Jukić se tereti da je putem društvene mreže Facebook iznosila vlastite pretpostavke o nacionalnosti sudija i tužilaca koji su sankcionisani smanjenjem plate, da je sa službenog e-maila iznosila detalje uredniku portala The Bosnia Times dok je bila članica VSTV-a, kao i da se na neprimjeren način putem e-maila obraćala članovima Vijeća.

Ova odluka je na stranici Ustavnog suda objavljena pod inicijalima, a Sanel Nezirić, punomoćnik sutkinje Jukić, potvrdio je za Detektor da se radi o njenoj apelaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.