open-navfaktor-logo
search
Rješenje na ćirilici
Ustavni sud FBiH nije reagirao na vrijeme, pa poslao obavijest o obustavi postupka za spor u Zastupničkom domu
Zastupnici su zahtjev podnijeli 17. novembra 2023. godine
AUTOR: E.D.-Š.
02.07.2024. u 15:56
get url
text
Ustavni sud FBiH
Ustavni sud FBiH
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine odlučujući o zahtjevu 35 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH za rješavanje spora sa rukovodstvom Doma u vezi sa sazivanjem, održavanjem i postupkom usvajanja općih akata na 8. vanrednoj sjednici ovog doma, koja je održana 25. oktobra 2023. godine, donio je rješenje kojim se obustavlja postupak za rješavanje spora.
2862-23 Rjesenje-Ustavni sud FBiH o zahtjevu 35 zastupnika_001
FOTO:
Faktor
1 od 8
left-arrowright-arrow
Zastupnici su zahtjev za rješavanja spora podnijeli 17. novembra 2023. godine.
Ustavni sud Federacije ocijenio je da, s obzirom na to da je fokus sjednice bio budžet, odnosno finansijski okvir Federacije za 2023. godinu u 2024. prestaju posljedice. 
- Mi smo predali na vrijeme u novembru kada se uopće pričalo ovome. Pitanje je zašto je razmatrano u 2024. godini, jer da se predmet razmatrao na vrijeme ne bi istekli pravni akti. Postavlja se pitanje ko je fulio godine, tačnije, 2023.
Mogu samo ovo reći, od Ustavnog suda FBiH ne očekujemo ništa što će biti u korist opozicije ali vjerujemo u međunarodne sudove gdje ćemo već danas pokrenuti sve pravne mehanizme - poručila je federalna zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA). 
Na službeni mail Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH rješenje Ustavnog suda je stiglo na ćirilici. 
- I to je po meni isto kršenje osnovnih ljudskih prava zastupnika. Za mene je jednakopravnost i ćirilica i latinica - kazala je Bišćević Tokić. 
Na službeni mail odluka je stigla samo na ćirilici
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.