open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
Ustavni sud FBiH presudio, ali...: Kako izaći iz haosa u Velikoj Kladuši, šta će biti s budžetom za 2024.
Načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić i Općinsko vijeće ozbiljno su prekršili relevantno pravo i djelovali suprotno Ustavu FBiH, stav je Ustavnog suda FBiH. No pitanje je hoće li uopće biti raspetljana situacija u ovoj općini i rad vraćen u normalu ili pak nastavljene opstrukcije započete kada je Laburistička stranka prestala biti dio većine.
06.12.2023. u 16:24
get url
text

VEZANI TEKST - Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim Abdićev budžet, ali će se nastaviti primjenjivati

Ustavni sud FBiH je u presudi naveo da su oba budžeta, i onaj Abdićev i Općinskog vijeća, neustavni, ali da će "načelnikov" biti primjenjivan do kraja ove godine imajući u vidu da je dobrim dijelom i potrošen.

Međutim, postoji opasnost da se dese problemi i s budžetom za 2024. godinu.

- Već smo trebali dobiti prijedlog budžeta za 2024. od načelnika, ali nije poslao ništa. Ako se ne usvoji, ostaje alternativa da se donese odluka o privremenom finansiranju. Još postoje opstrukcije u komunikaciji, ne dobijamo materijale. Nemamo informacija da li je Abdić poslao možda budžet zamjenici predsjedavajuće Općinskog vijeća (koju Abdić jedinu priznaje kao osobu koja obavlja dužnost predsjedavajućeg, op. a.). Uostalom mi imamo predsjedavajuću – kazao je Asim Veladžić, predsjedavajući Kluba vijećnika SDA i Općinskom vijeću Velike Kladuše.

Ustavni sud FBiH je u presudi naveo da je zamjenica predsjedavajućeg Općinskg vijeća Emina Ćehić iz Abdićevih Laburista, nakon smrti predsjedavajućeg, obavljala sve zadatke predsjedavajućeg za šta nije postojao pravni osnov već je bila dužna sazvati sjednicu Vijeća radi izbora novog predsjedavajućeg. Ona to nije učinila uprkos takvim zahtjevima nove većine u Općinskom vijeću, u kojoj nema Laburista, pa novu većinu ne priznaje ni načelnik Abdić.

I upravo u takvom (ne)postupanju Ćehić, kaže Veladžić, leži korijen kasnijih problema.

Naime, početkom ove godine nova većina imenovala je Biseniju Mušedinović (SDA) za predsjedavajuću, što Laburisti ne priznaju pa se na razne načine opstruira rad Općinskog vijeća, počev od toga da njihove odluke, uključujući budžet, načelnik ne objavljuje u Službenom glasniku, do toga da vijećnici zatiču zaključanu salu za održavanje sjednica.

VEZANI TEKST - Abdić na sudu zbog otimanja pečata Vijeću, u Općini i dalje haotično: Igra obijanja brava postala konstanta

Abdić je tražio da bude preispitana odluka o imenovanu Mušedinović, što se nije desilo. Ustavni sud FBiH sad je u presudi naveo da načelnik nije naveo razloge za ovakav svoj zahtjev propisane Statutom i može predstavljati način za odugovlačenje izbora novog predsjedavajućeg. No sud je ocijenio i da je Općinsko vijeće trebalo postupiti po zahtjevu Abdića.

U presudi je konstatovano i da postoje čak dva službena glasila Općine, onaj u kojem odluke objavljuje načelnik, i onaj u kojem odluke objavljuje Općinsko vijeće, što govori o haotičnoj situaciji u ovoj općini.

- Očigledna je međusobna nesaradnja pa i opstrukcija između organa Općine Velika Kladuša, koja kulminira postojanjem dva službena glasnika pod istim brojem, a koja je vidljiva i u odnosu na sazivanje sjednica Općinskog vijeća, korištenje prostora, pitanje objave akata u službenom glasniku i slično, kako od Općinskog načelnika, tako i od Općinskog vijeća kako je naprijed navedeno. Ovakvo stanje stvari je potpuno neprihvatljivo – dio je presude Ustavnog suda, koji je upozorio da se ovakve stvari ne smiju ponoviti.

- Presuda je takva kakva jeste, mi ćemo je poštovati. Napravit ćemo međustranački sastanak, dati pravnom timu da iščita presudu i postupiti u skladu s presudom, sugestijama, smjernicama suda. Gdje nije nešto ispoštovano, to ćemo ispoštovati. Većina u Općinskom vijeću treba da ostane i radi. Naš jedini cilj jeste da se poštuje većina – kazao je Veladžić.

Stava je da Abdiću odgovara ovakvo stanje i da bi on volio da ne funkcionira Vijeće, da sam donosi odluke i proglašava budžet.

Iz Općine Velika Kladuša, odnosno od načelnika Abdića, nismo dobili odgovore na pitanja u vezi s presudom Ustavnog suda, da li je pripremljen budžet, kada će biti upućen Vijeću i da li će ga uputiti Ćehić ili Mušedinović.

Imajući u vidu presudu Ustavnog suda FBiH u kojoj se govori o kršenju Ustava i drugih pozitivnih propisa, te relevantnih prava, zanimalo nas je hoće li reagirati Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona. Odgovor još čekamo.

Ovo Tužilaštvo je ranije podiglo optužnicu protiv Abdića zbog toga što je donio propis kojim je "otuđio" pečat Općinskog vijeća. Abdić se za nekoliko dana treba izjasniti o krivici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.