open-navfaktor-logo
search
Sjednica u Banjoj Luci
Ustavni sud RS-a ne negira Schmidta kao visokog predstavnika, ali navode da nije nadležan za zakonodavni postupak entiteta
Ustavni sud RS-a utvrdio je da Narodna skupština RS-a usvajanjem i dostavljanjem zakona na proglašavanje i njihovo objavljivanje u Službenom glasniku RS-a, te da predsjednik RS-a donošenjem ukaza, nisu povrijedili Ustavom RS-a utvrđeni postupak donošenja zakona, zbog čega je Sud ocijenio da su osporeni zakoni, u pogledu postupka njihovog donošenja, u saglasnosti sa Ustavom RS-a, navodi se u saopćenju Ustavnog suda Republike Srpske. 
29.11.2023. u 14:24
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt: Zakoni RS o visokom predstavniku i Ustavnom sudu BiH blokirani, napad na ustavni poredak krivično djelo

- Ustavni sud je na današnjoj sjednici, između ostalih odluka koje je donio, usvojio i odluku kojom je odlučio da se ne prihvata inicijativa za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je, naime, utvrdio da NSRS usvajanjem i dostavljanjem navedenih zakona na proglašavanje i njihovo objavljivanje u Službenom glasniku RS-a, te da predsjednik RS-a donošenjem ukaza, nisu povrijedili Ustavom RS-a utvrđeni postupak donošenja zakona, zbog čega je Sud ocijenio da su osporeni zakoni, u pogledu postupka njihovog donošenja, u saglasnosti sa Ustavom RS-a. U odnosu na činjenicu da je visoki predstavnik za BiH donio Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu osporenih zakona, Ustavni sud je konstatovao da visoki predstavnik za BiH nije institucija ustavnopravnog poretka RS-a, te da nije moguće vršiti ocjenu ustavnosti zakonodavnog postupka sa aspekta tih akata, tj. u odnosu na njih.

Ustavni sud je također ocijenio da Ustav RS-a nijednom svojom odredbom ne predviđa mogućnost da visoki predstavnik interveniše u zakonodavni postupak u RS-u, koji, pored usvajanja zakona, uključuje i donošenje ukaza kojim se zakon proglašava - navedeno je u saopćenju.

VEZANI TEKST - Dodik suđenje pretvorio u cirkusku predstavu, sutkinja ga zaustavila u tome

Christian Schmidt, visoki predstavnik, 1. jula ove godine donio je odluku kojom Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH ne mogu stupiti na snagu. 

- Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente Dejtona, kao što su odluke visokog predstavnika. Ne treba zaboraviti ko će snositi najteže posljedice ovakvog neodgovornog avanturizma vladajuće koalicije u Banjoj Luci, posljedice snose građani RS-a. Ja ih poštujem kao slobodne građane u slobodnoj državi kao što su to građani širom BiH i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju samo svakodnevne ideje pojedinaca u ovoj zemlji - naveo je Schmidt.

Kazao je kako "politički predstavnici pokušavaju ugroziti vladavinu prava i na taj način stvoriti pravni haos".

- Iz tog razloga sam odlučio da zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a neće stupiti na snagu. Sva procedura koja se tiče donošenja tog zakona je sada završena. Također sam odlučio da zakon kojeg je usvojio NSRS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entiteta ne može stupiti na snagu. Svi postupci u donošenju ovog zakona su također poništeni, odnosno završeni - rekao je Schmidt.

Schmidt je dodao kako je "odlučio izmijeniti Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo".

Na Sudu BiH u toku je suđenje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću zbog nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS-a te ukaz o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području RS-a. Lukić je naložio objavljivanje spomenutih akata u Službenom glasniku RS-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.