open-navfaktor-logo
search
Očekivana odluka
Ustavni sud RS-a odbio zahtjev Kluba Bošnjaka o neustavnom zakonu o nepokretnoj imovini
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska nije prihvatilo zahtjev Kluba Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u neustavnom zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti jer, kako je obrazloženo, nije konkretizovan.
09.02.2023. u 13:07
get url
text

VEZANI TEKST - Osmanović o vitalnom nacionalnom interesu Bošnjaka, titularu državne imovine, razlici između FBiH i RS-a...

- Predmet odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a, za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 28. decembra 2022. godine - saopćeno je iz Vijeća.

Iz Vijeća navode da obrazloženje odluke ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu sa relevantnim odredbama Ustava RS-a o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda određenih amandmanima na Ustav RS-a.

Ovom odlukom antidržavni zakon će stupiti na snagu. No tu nije kraj borbe za državnu imovinu. Ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine mogu pokrenuti članovi Predsjedništva BiH, članovi kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.