open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Ustavnopravna komisija podržala izmjene Zakona o VSTV-u koje je kritikovala međunarodna zajednica
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dala je pozitivno mišljenje na izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, odnosno utvrdila je da je usklađen s Ustavom i pravnim sistemom BiH. Prethodno su predstavnici međunarodne zajednice kritikovali ovaj zakon upozorivši da su nazadne pojedine odredbe ovog zakona, koje je u posljednjem trenutku usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.  
20.07.2023. u 12:33
get url
text

VEZANI TEKST - Zakon o VSTV-u stigao u Parlament BiH: Hoće li i zastupnici ignorirati kritike međunarodne zajednice

Izmjene i dopune Zakona o VSTV-u su na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazane za ponedjeljak. 

Ustavnopravna komisija danas je dala pozitivno mišljenje i na izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje su predložili zastupnici SDS-a Mladen Bosić i Darko Babalj. Predloženim izmjenama se povećava prag za ulazak firmi u PDV sistema sa 50.000 KM na 100.000 KM prometa godišnje. Također, predloženo je da se porezna prijava predaje na kraju mjeseca, umjesto desetog u mjesecu. Sve ovo su od ranije zahtjevi privrednika. 

Istovremeno je ova komisija odložila izjašnjavanje o amandmanima i o Prijedlogu zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou Bosne i Hercegovine. Radi se o zakonu koji je evropski uvjet i kojim su se pohvalili predstavnici vlasti na nivou BiH. I ovaj zakon je bio planiran za usvajanje na sjednici Zastupničkog doma u ponedjeljak, ali do toga očito neće doći s obzirom na to da nadležna komisija nije utvrdila mišljenje o njemu. 

Odloženo je izjašnjavanje i o izmjenama Zakona o radu u institucijama BiH jer se predlagači, zastupnici Naše stranke i Bh. inicijative-Kasumović Fuad, nisu pojavili na sjednici komisije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.