open-navfaktor-logo
search
Uloženo 1,9 miliona KM
Ušteda 150.000 KM godišnje: Interna klinika UKC-a Tuzli u novom ruhu prvi put nakon otvaranja 1983.
Zahvaljujući novoj stolariji i fasadi emisije CO2 bit će smanjene za 730 tona godišnje.
AUTOR: Autro: J. B.
19.04.2024. u 16:34
get url
text
Interna klinika UKC-a Tuzla
Interna klinika UKC-a Tuzla
FOTO: J. Bojić
Zgrada Interne klinike Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla dobila je novi izgled. Zamjena fasade i zamjena vanjske stolarije urađena je zahvaljujući projektu Federalnog ministarstva prostornog uređenja, a ovo je prvi ovakav zahvat na objektu izgrađenom 1983. godine.
- Ovo je jedan od najvećih projekata, koji je realiziran dodatnim sredstvima Svjetske banke za energetsku učinkovitost. Adaptacija je urađena po svjetskim standardima, a sve su uradile domaće firme u rekordnom roku. U objekat je uloženo nešto više od 1.920.000 KM, a očekivane uštede na grijanju i hlađenju na godišnjem nivou iznose oko 150.000 KM. Smanjenje emisije CO2 u atmosferu bit će manje za 730 tona godišnje - rekao je Goran Lulić, savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja.
U okviru ovog projekta, na Klinici za interne bolesti izvršena je zamjena svih vanjskih prozora i vrata novom PVC stolarijom sa poboljšanim karakteristikama koeficijenta prolaska toplote. Urađena je nova termo fasada, ukupne površine oko 9.700 metara kvadratnih, po ETICS sistemu sa slojem termoizolacije od 10 centimetara te izvršen razvod nove gromobranske mreže.
- Ovo je samo jedan u slijedu ekoloških projekata u UKC-u Tuzla. Nešto slično urađeno je na Klinici za plućne, Klinici za dječije bolesti i Klinici za hirurgiju. Ostalo nam je uređenje Klinike za zarzne bolesti, koja je tokom pandemije bila covid-bolnica i tada je pretrpila brojne građevisnke radove. Očekujemo i tu adaptaciju uz pomoć kantonalnog ili federalnog ministarstva - rekao je vršioc dužnosto direktora UKC-a Tuzla prof. dr. Šekib Umihanić.
Premijer Tuzlankog kantona Irfan Halilagić istakao je da je podršku realizaciji projekta dalo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK.
- Blizu smo realizacije kreditnog zaduženja kod EBRD-a u iznosu od 10 miliona eura za projekte energetske efikasnosti. Dobar dio tih sredstava će biti realiziran na objektima UKC-a Tuzla. Sve ukupno od 150 do 170 javnih objekata u TK bit će predmet reakizacije, a pretpostavka je da će biti napravljeno 30 posto ušteda na elektirčnoj energiji - rekao je Halilagić.
interna-klinika-ukc-tuzla
FOTO:
J. Bojić
1 od 3
left-arrowright-arrow
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.