open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Ususret 8. martu: Za Dan žena cvijeće uglavnom prodaju žene i penzioneri
Već danas, 7. marta, na svakom ćošku glavnog grada BiH moglo se kupiti cvijeće za nastupajući praznik - 8. mart, Dan žena. 
07.03.2024. u 20:37
get url
text

{$galerijaFotografija}

Ruže, karanfili, zumbuli, ciklame, gerberi... na komad, u buketu ili u korpici čekali su svoje mušterije, no ono što je poražavajuće jeste da ih prodaju uglavnom žene, i to penzionerke. I nekoliko muškaraca koji su prodavali cvijeće, a koje je ekipa Faktora srela, bili su penzioneri.

Svi su nas dočekali sa istom rečenicom da su zbog "male penzije primorani izaći na ulicu da nešto zarade, jer od penzije ne mogu živjeti". 

- U penziji sam. Borba za život. Imam penziju 538 KM, kćerka ne radi. Žena mi je umrla prije 2-3 godine. Osim ove jadne penzije nemam nikakvih primanja, dok sve poplaćam ostane mi 120-130 KM, i haj ti živi od toga, ne možeš da se na glavu nabiješ, i moraš nešto raditi. Bolje i ovo nego ne daj Bože da kradem. Prodajem cvijeće samo kad je 8. mart - kazao je za Faktor Saim Hadžiavdić kod kojeg cvijeće možete kupiti na Dolac Malti, u ulici Envera Šehovića, pored buregdžinice M&M. 

Fatima Harbaš, koju smo sreli u ulici Zmaja od Bosne, na autobuskoj stanici, također je penzionerka, a 8. mart je i za nju prilika da nešto zaradi.

- Prodajem ruže za pet KM, karanfili su dvije KM, imam i tog šarenog cvijeća, ono košta 10 KM. Danas sam slabo šta prodala, očekujem da će sutra biti bolje. Zaradi se uvijek nešto, pa koliko god. Elhamdullilah - kaže Fatima i dodaje da se nada da ih inspekcija neće tjerati kao i prošle godine.

- Znam da je ovo javna površina, ali, nismo mi ovdje svaki dan. Izađemo jednom godišnje jer nas je nevolja natjerala. Ne bi na ovoj zimi onako stajali - poručuje. 

I drugi prodavači koje smo sreli, a koji su nas zamolili da im ne objavljujemo imena i prezimena, cvijeće prodaju iz nužde, a cijene su uglavnom iste ili slične: ruže su svugdje pet KM, karanfili su dvije i tri KM, buketi 15, 20, 25 KM, korpe 10, 15, i 20 KM. 

I cvjećare su pune cvijeća, u to nema sumnje, nevjerovatne su ponude koje su pripremili, no, sigurno je da ćete kupovinom kod uličnih prodavača učiniti dobro djelo. 

IMG_20240307_150549.jpg
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.