open-navfaktor-logo
search
Institucije
Usvajanje budžeta BiH vjerovatno iduće sedmice: Na šta će biti potrošen "višak" od 241 miliona KM
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine vjerovatno će iduće sedmice održati hitnu sjednicu s budžetom institucija BiH za ovu godinu kao jedinom tačkom dnevnog reda. Očekuje se da će isto učiniti i Dom naroda.
23.03.2023. u 12:16
get url
text

VEZANI TEKST - Tegeltija o povećanju plaća funkcionera: To je tek 90 ljudi...

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu utvrdilo je i uputilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 21. marta.

Ovogodišnjim budžetom institucije BiH imaju na raspolaganju oko 241,8 miliona KM više nego što su imale prošle godine.

Pitanje je kako su ti novci raspoređeni.

Analizom se može vidjeti da nešto više od 80 posto tog "viška" zapravo ide na tekuće izdatke, mahom na plaće i naknade za koje će biti utrošeno skoro 158 miliona KM više nego godinu prije jer je povećana osnovica za obračun plaća, svi će dobiti po 450 KM regresa umjesto dosadašnjih 300 KM, a za 20 posto je veća naknada za smještaj.

Također, planirana su i nova zapošljavanja, i to četiri zaposlenika u Predsjedništvu BiH, osam u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, jedno u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH, dvoje u Uredu za zakonodavstvo BiH i petero u Direkciji za ekonomsko planiranje.

Povećane su i stavke za putne troškove (oko milion KM više), prijevoz i gorivo (oko 1,4 miliona KM više), energiju i komunalne usluge (4,2 miliona KM više)...

Najveće povećanje stavke za bruto plaće i naknade odlazi na institucije koje i imaju najviše zaposlenih poput Ministarstva odbrane BiH, policijskih agencija, Upravu za indirektno oporezivane, ali, kako je navedeno, ide i na Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Parlamentarnu skupštinu BiH i Službu za zajedničke poslove institucija BiH.

Istovremeno, na kapitalne izdatke ove godine bit će utrošeno 41,9 miliona KM više nego lani, od toga većina na nabavku građevina za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ministarstvo odbrane BiH dobit će 85,5 miliona KM više nego prošle godine, ali od toga čak 81,3 miliona KM otpada na tekuće izdatke, a na kapitalne izdatke tek 3,9 miliona KM. Tako na nabavku opreme ide 3,3 miliona KM više nego 2022, odnosno na opremu ide ukupno 5,5 miliona KM u ovoj godini.

Parlament BiH dobija 3,2 miliona KM više nego 2022. godine, Predsjedništvo BiH dobija 1,4 miliona KM više, Ministarstvo vanjskih poslova 8,2 miliona KM više, UIO oko 50 miliona KM više, Služba za zajedničke poslove 6,4 miliona KM...

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH zasad odustaje od nabavke američkih helikoptera i okreće se remontu ruskih

Kada je riječ o višegodišnjim projektima, u planu je 200.000 KM za rekonstrukciju i sanaciju krova zgrade Parlamenta BiH, 1,2 miliona KM za održavanje i rekonstrukciju mostova na granici sa Srbijom i sa Hrvatskom, zatim za izgradnju graničnih prijelaza Klobuk i Zupci idu dva miliona KM, a graničnih prijelaza Ćepikuće i Brod 750.000 KM. Za objekat za smještaj zaposlenih UIO i Granične policije na aerodromu Banja Luka ide 650.000 KM.

Ukupan ovogodišnji budžet institucija BiH, zajedno sa servisiranjem vanjskog duga, iznosi oko 2,5 milijarde KM. Bez servisiranja vanjskog duga ostaje 1,315 milijardi KM za institucije BiH.

Budžet institucija BiH je povećan za 241,8 miliona KM zahvaljujući prije svega 155 miliona KM većim prihodima od indirektnih poreza. Također, u planu je 7,7 miliona KM više prihoda od zamjene i izdavanja ličih dokumenata, a tu je i oko 79 miliona KM viška prenesenog iz prošlih godina.

Kada se na ovo doda servisiranje vanjskog duga BiH koje je ove godine više za 426,7 miliona KM, vidi se da je ovogodišnji bh. budžet veći za ukupno 668,5 miliona KM nego prošlogodišnji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.