open-navfaktor-logo
search
Najveći do sada
Usvojen budžet Mostara za 2023. godinu "težak" 130 miliona KM
Mostarski gradski vijećnici usvojili su u utorak s 25 glasova "za", jednim "protiv" i osam "suzdržanih" budžet Grada Mostara za 2023. godinu, koji je "težak" oko 130 miliona konvertibilnih maraka.
21.03.2023. u 18:05
get url
text

Predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić kazao je kako je to do sada najveći iznos budžeta koji je imao Grad Mostar.

Budžet je usvojen uz nekoliko amandmana. Tako je prihvaćen amandman da se 80.000 maraka od naknade za potopljeno zemljište usmjeri na projekt infrastrukture u naselju Hodbina.

Također je prihvaćen amandman da se među sredstvima predviđenima za udrženjima proisteklih iz proteklog rata dodao stavka Udruženje maloljetnih branilaca Grad Mostar s iznosom od 2.900 KM, kao i stavka Udruženje maloljetnih dobrovoljaca Armije RBiH u iznosu od 1.100 KM.

Mostarski gradonačelnik je ranije u obraćanju medijima kazao kako je u budžetu predviđeno oko 40 miliona maraka za brojne infrastrukturne i kapitalne projekte koji će, kako je naveo, promijeniti pogled na grad.

Među tim projektima su nastavak izgradnje sportske dvorane i početak gradnje zatvorenog bazena, zatim uređenje Ulice braće Fejića, rekonstrukcija Ulice kralja Petra Krešimira IV., uređenje ceste koja povezuje Mostar s mostarskom južnom obilaznicom, izgradnja školske zgrade u Vojnom, uređenje sjevernog ulaza u Mostar, izgradnja sportske dvorane u Osnovnoj školi Ilije Jakovljevića, obnova Saborne crkve, kao i uređenje dva stadiona mostarskih premijerligaša Zrinjskog i Veleža.

Gradonačelnik je dodao kako su značajna sredstva planirana za komunalnu potrošnju, kao i za kulturu. Programom zajedničke komunalne potrošnje ove godine planirano je 16 miliona mraka, što je tri miliona više u odnosu na prošlu godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.