open-navfaktor-logo
search
Uvećan 5 miliona KM
Usvojen budžet Općine Novi Grad Sarajevo u iznosu od 65.868.000 KM, polovina ide za kapitalna ulaganja
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je na 31. sjednici budžet za iduću godinu u rekordnom iznosu od 65.868.000 KM. Budžet je u odnosu na ovogodišnji uvećan za pet miliona KM, odnosno za osam posto.
29.12.2023. u 13:48
get url
text

Više od 50 posto budžeta planirano je za kapitalna ulaganja, a veliki dio tih kapitalnih izdataka proizašao je iz javne rasprave koja je provedena u svim mjesnim zajednicama, gdje su uglavnom slični zahtjevi građana.

Buždetom je predviđen završetak posebno značajnih infrastrukturnih projekata kao što je izgradnja spomenika "Krila slobode" na Golom Brdu, na Žuči, dovršetak radova na izgradnji dva kružna toka u ulici Džemala Bijedića, ali i drugih projekata koje su sami građani Novog Grada inicirali tokom jave rasprave, a koji su od posebnog značaja za razvoj općine i život građana.

Mnogo projekata za najmlađe, ali i za sve ostale generacije

- Budžet je ovaj put u rekordnom iznosu od 65 miliona i 800.000 KM njime su obuhvaćeni brojni projekti širom općine Novi Grad i svih naših naselja. Što se tiče infrastrukture tu su saobraćajnice, vodovodna i kanalizaciona mreža, sanacija i izgradnja naših parkova, izgradnja dječijih i sportskih igrališta, završetak spomenika "Krila slobode", obnova stadiona Otoka, postavljanje umjetne trave, postavljanje balona na stadionu u Centru "Safet Zajko". Osim toga budžetom su obuhvaćena i socijalna davanja, sa kojima je Općina Novi Grad već ranije krenula kao što je podrška porodicama sa troje ili više djece, od ove godine imat će podršku od strane Općine kontinuirano, sve dok se ta djeca školuju. Također, stipendije koje se dodjeljuju će biti uvećane zahvaljujući novom budžetu, koji je usvojen, ali i brojni drugi sadržaji o kojima bi sada mogli naširoko pričati. Poznato je da smo mi kao Općina prepoznatljivi po brojnim novim sadržajima posebno kada je riječ o infrastrukturi u svim našim naseljima, pa konkretno i u Centru "Safet Zajko". Mi na proljeće očekujemo izgradnju najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, a i šire, sa posebnim sadržajama koje ranije nismo imali. Tako da ćemo imati mnogo lijepih projekata za naše najmlađe, ali i za sve ostale generacije - kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Nastavljen trend zdravog načina finansiranja, bez kreditnih zaduživanja

Pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Emir Dedović je istakao da se razvoj Općine Novi Grad mjeri kroz kapitalne izdatke i da je 53 posto budžeta je usmjereno na kapitalne izdatke, te da nema niti jednog budžeta u državi.

BiH, koji izdvaja više od 20 posto kapitalnih izdvajanja, što je poražavajuće.

- S druge strane u tih 20 posto uglavnom su sve kreditna sredstva, naš zdrav način finansiranja je od izuzetne važnosti, nemamo kreditnog zaduženja, sve finansiramo iz vlastitih sredstava, dok ostali ne mogu ni 20 posto uz kreditno zaduženje. Nadam se da će to drugi nivoi popraviti u budućnosti, a mi ćemo ostati na svome putu, da ovako na zdrav način finansiramo potrebe Općine Novi Grad Sarajevo. Dakle, kada kapitalnim izdvajanjima dodamo tekuće transfere, negdje oko 75 posto budžetskih sredstava kroz ovaj budžet direktno se vraća našim građanima, na što sam ponosan - zaključio je Dedović.

Osam miliona konvertibilnih maraka planirano je za rekonstrukciju, održavanje i popravku ulica, lokalnih puteva, trgova, parkinga i mostova. Osim izgradnje kružnih tokova, planirana je rekonstrukcija glavnih naseljskih saobraćajnica kao što su ulice Smaila Šikala, Vrbovska, Dobroševićka itd.

Također je planirana izgradnja sistema vodosnabdijevanja naselja Dobroševići, Ahatovići i Bojnik, kao i izgradnja rezervoara Gornji Mihaljevići, izgradnja vodovodne distributivne mreže u ulici Butilska, u zoni rezervoara Donji Mihaljevići, kao i izgradnja distributivne mreže za rezervoar Sokolje. Radit će se i vodovodna mreža u ulici Kralja Stjepana Tomaševića, zatim u Reljevu II, u ulici Smaila Šikala. Planirana je i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Radenka Abazovića.

Separatna kanalizaciona mreža radit će se u ulicama Safeta Zajke i Kurta Schorka, ulici Safeta Ahmetspahića, Dobroševićka, u dijelu ulice Ramiza Salčina, ulici Mehmeda Arapčića, te u ulici Amira Muharemovića.

Planirana su značajna finansijska sredstva za održavanje i izgradnju sportskih i dječijih igrališta. Značajna sredstva planirana su i za rješavanje pitanja saobraćaja u mirovanju odnosno parkinga, pitanja rasvjete kao i sredstva za pomoć teško oboljelima i porodicama koje su u stanju potrebe.

Uvećana jednokratna novčana pomoć porodicama sa četvero i više djece

Vijeće je usvojilo i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći porodicama sa četvero i više djece, tako da će porodice sa troje djece godišnje imati pravo na jednokratnu pomoć od 900 KM, porodice sa četvero djece 1.200 KM, a sa petero i više djece 1.500 KM. Za tu namjenu je planirano da se osigura oko million konvertibilnih maraka.

Budžetom Općine Novi Grad Sarajevo za narednu godinu planirana su i sredstva za izgradnju objekta društvene infrastrukture u naselju Dobrinja, gdje će biti smještene ambulanta, policijska stanica, mjesna zajednica i Centar za aktivno i zdravo starenje, kao i izgradnju objekta Dom kulture u Ahatovićima, te objekta društvene infrastrukture u MZ "Briješće", te za izgradnju objekta novoformirane mjesne zajednice Alipašin Most – III.

Usvojen Gender akcioni plan Općine Novi Grad Sarajevo za period 2023-2027. godina

Na 31. redovnoj sjednici usvojen i Gender akcioni plan Općine Novi Grad Sarajevo za period 2023-2027. godina. Usvojen je i Izvještaj o realizaciji projekata podsticaja poljoprivredne proizvodnje na području Općine Novi Grad Sarajevo, izvještaj o realizaciji Odluke o stipendiranju učenika i studenata sportista za takmičarsku sezonu 2022/2023. Na dnevnom redu našla se i informacija o legalizaciji objekata izgrađenih bez odobrenja za građenje na području općine Novi Grad Sarajevo, informacija o radu Savjeta mjesnih zajednica za 2022. godinu i informacija o radu Centra za aktivno i zdravo starenje.

Također je usvojen je i Program rada Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo za 2024. godinu, kao i novi Statut Općine Novi Grad Sarajevo nakon 14 godina.  Usvojena je i Odluka o utvrđivanju i obilježavanju katastarske općine Vlakovo (Općina Ilidža) sa granicama katastarskih općina Bojnik (Općina Novi Grad Sarajevo) i Bioča (Općina Ilijaš), kao i Odluka o osnivanju Mjesne zajednice "Alipašin Most III, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o otvrđivanju granica mjesnih zajednica Općine Novi Grad Sarajevo, Odluka i Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.