open-navfaktor-logo
search
Narodna skupština
Usvojen Budžet RS-a: Prihvaćeni amandmani zastupničke grupe "Zajedno za BiH"
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na posebnoj sjednici, po hitnom postupku, budžet Republike Srpske za 2021. godinu u iznosu od 3,795 milijardi KM.
17.12.2020. u 22:13
get url
text

Budžet za narednu godinu veći je za 159 miliona u odnosu na drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta, a kako je rekla ministrica finansija Zora Vidović, bit će u znaku saniranja negativnih posljedica pandemije virusa korona, očuvanja privredne aktivnosti i radnih mjesta, te podrške zdravstvenom sektoru.

Usvojena su i dva amandmana koje je uputila zastupnička grupa "Zajedno za BiH". Oni se odnose na rad "Merhameta" te udruženja civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata. 

Tako je stavka koja se odnosi na tekuće grantove dobrotovornim društvima "Merhamet" u entitetu RS povećana sa 120.000 KM na 200.000 KM, a za rad udruženja civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, sa predloženih 80.000 KM na 200.000 KM.

Amandman koji se ticao ekonomskog statusa povratnika nije prihvaćen.

VEZANI TEKST - Vlada RS-a za povratnike namijenila manje od milion KM, reagirali bošnjački zastupnici

Usvojen je i Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godine, po hitnom postupku.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o izvršenju budžeta za 2021. godinu, Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o igrama na sreću, te Zakon o dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske.

Narodna skupština je usvojila i Odluku o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2021. godini, Odluku o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2021. i Odluku o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2021. godinu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.