open-navfaktor-logo
search
Ukupno 22 ruke
Usvojen Nacrt budžeta TK: "Za" glasali SDA, DF, SBiH, zastupnik SD-a i "nezavisni" iz PDA
Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Nart budžeta TK za 2023. godinu, glasovima 22 zastupnika iz Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) te dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) koji djeluju kao nezavisni i jednog zastupnika Socijaldemokrata (SD). Niko nije glasao protiv, deset zastupnika je bilo suzdržano, a trojica nisu glasala.
05.12.2022. u 14:39
get url
text
Detalj sa sjednice Skupštine TK
Detalj sa sjednice Skupštine TK

- Prihodi u budžetu TK za 2023. godinu iznose 556 miliona KM i manji su 29,6 miliona KM u odnosu na godinu ranije. Razlog za smenjenje je to što Vlada FBiH nije usvojila budžet, pa ne znamo da li će biti transfera stredstava ka nižim nivoima vlasti, što smo imali posljednjih nekoliko godina - rekao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Prema projekcijama Ministarstva finansija FBiH, dodaje Mustajbašić, u posljednjem kvartalu ove godine i u narednoj godini očekuje se usporenje ekonomskog rasta u BiH, koji bi trebao iznositi 1,7 posto, što zahtijeva oprezniji pristup planiranju i potrošnji.

- Budžetski korisnici, kojih ima 168 u kantonu, zatražili su dodatnih 50 miliona KM, što u ovoj fazi nismo mogli da realiziramo. Dio tih zahtjeva je opravdan i gledat ćemo da ih ugradimo u prijedlog budžeta - rekao je Mustajbašić.

Usvojeni Nacrt budžeta TK podrazumijeva 10 dana javne rasprave, a zatim slijedi izrada u formi prijedloga.

Dževad Hadžić, šef kluba zastupnika opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), rekao je danas da se radi o potrošačkom budžetu.

- Nema značajan broj socijalnih davanja koja smo imali prethodnih godina. Materijalno zbrinjavanje socijalnih kategorija umanjeno je za 3,8 miliona KM, to su izdvajanja za penzionere, a nema i nekih drugih socijalnih davanja. Izdvajanja za kapitalne izdatke su duplo manja nego prethodne godine. Učešće izdataka za plaće u ukupnom iznosu budžeta su porasli za sedam posto i iznose 61 posto pa možemo reći da se radi o klasičnom potrošačkom budžetu - rekao je Hadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.