open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Usvojen Nacrt zakona o registru pedofila, zabranit će im se približavanje školama, vrtićima
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH jednoglasno su prihvatili Nacrt zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i malodobnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.
21.07.2022. u 13:32
get url
text

U narednih 60 dana će uslijediti javna rasprava o ovom zakonu.

- Nažalost, pojava seksulanog iskorištavanja djece je sve prisutnija u svijetu i u našem društvu. Mi smo opredjeljenja da će se ovakvim jednim zakonom o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima, dati doprinos u zaštiti djece od ovih štetnih pojava i ovih devijacija koje su sve prisutnije u društvu.

Uspostava jednog ovakvog registra će imati praktičan značaj jer će nametnuti posebne mjere za počinitelje ovih krivičnih djela, a među njima je i zabrana približavaja mjestima gdje se okupljaju djeca, od vrtića, škola, igrališta...Dalje, počinioci će imati obavezu javljanja nadležnim ministarstvima, odjelima ministarstava unutrašnjih poslova, izvještavati o promjenama identifikacionih dokumenata, putovanjima...

S druge strane, svaka organizacija, institucija ili ustanova koja se bavi djecom (škole, vrtići) kod upošljavanja novog kadra, imat će obavezu da provjerava u registru da li se neko od njih nalazi među osobama koje su pravosnažno presuđene - kazao je Jasmin Duvnjak (SDA), šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH. 

Naglasio je da ovaj zakon u svojoj suštini ima intenciju da zaštiti djecu u FBiH, te da se time ispunjavaju međunarodne obaveze iz međunarodnih konvencija.

Delegat Aner Žuljević (SDP) je podsjetio da je u manjem bh entitetu RS prije četiri godine donesen Zakon o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i malodobnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.