open-navfaktor-logo
search
Vlada zasjedala
Usvojen Prijedlog budžeta TK: Besplatni udžbenici, još 16 miliona KM za opremanje MUP-a...
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) usvojila je danas Prijedlog kantonalnog budžeta koji iznosi blizu 598,6 miliona KM. Ovaj iznos budžeta veći je 12,6 miliona u odnosu na ovogodišnji, a za čak 42 miliona u odnosu na Nacrt budžeta za 2023. godinu.
23.12.2022. u 15:55
get url
text
Ministar finansija TK Suad Mustajbašić
Ministar finansija TK Suad Mustajbašić

- Dodatno smo angažirali ranije akumulirana sredstva u iznosu od oko 20 miliona KM. Prihodovna strana budžeta povećana je za 38 miliona KM, a ostalo su namjenska sredstva - rekao je danas Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Značajno veći Prijedlog budžeta u odnosu na Nacrt podrazumijeva i povećanje iznosa po resorima.

- Za nastavak opremanja MUP-a i Uprave policije planirano je 16 miliona KM. Zadržali smo projekat besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola za šta smo izdvojili 3,8 miliona KM, pola miliona predviđeno je za stipendije nadarenim učenicima i studentima, milion KM za nauku te četiri miliona KM za Kampus Univerziteta u Tuzli. Izvojili smo 1,5 miliona KM za ceste, Međunarodni aerodrom Tuzla će uz ranije planirani milion dobiti još 880 hiljada KM, a planirali smo i prvi milion KM za provedbu Strategije razvoja turizma - rekao je ministar Mustajbašić.

Također, za nabavku opreme u Centru za autizam "Meho Sadiković" Tuzla planirano je 183.000 KM, kao i sredstva za upošljavanje ukupno 17 uposlenika u ovu ustanovu. Za nabavku namještaja i opreme u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla i Srednjoj muzičkoj školi "Čestmir Mirko Dušek" Tuzla planirano 62.297 KM, odnosno 46.936 KM, a Vlada je planirala i milion KM za Kantonalnu direkciju robnih rezervi, a novac će biti upotrijebljen za nabavku novih artikala.

- Nismo zaboravili ni primarnu poljoprivrednu proizvodnju izdvojili smo dodatnih 3,8 miliona, pa smo sa ukupno 12,8 miliona došli na nivou iz ove godine - naveo je Mustajbašić.

Tokom javne rasprave u Ministarstvo finansija TK došli su dodatni zahtjevi za sredstvima u ukupnom iznosu od oko 70 miliona KM, pa je povećanjem budžetskog okvira za 42 miliona odgovoreno na značajan dio njih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.